UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Южна Корея е готова да инвестира максимума, за да е първият носител на 5G технологията

Благой Цицелков, журналист в телевизия "Bulgaria ON AIR", UpDate, 13.07.2019

20:00 | 13 юли 2019
Благой Цицелков, журналист в телевизия "Bulgaria ON AIR". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Благой Цицелков, журналист в телевизия "Bulgaria ON AIR". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Южнокорейците се шегуват помежду си, че са "тестово поле" на САЩ при пускането на 5G мрежата. Извън шегата: зад това стои сериозен технологичен ресурс. Над милион души вече използват 5G мрежи в Южна Корея. Освен технологично развитие всичко това е и политика. Южна Корея е готова да инвестира максимума, за да бъде първа в това начинание. Все още 5G мрежата стъпва на 4G структура. Отделно вече започнаха разговори за формирането на 6G мрежа.Това заяви Благой Цицелков, журналист в телевизия "Bulgaria ON AIR", в предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов.

Едно от първите места, където бе пусната мрежата, бе демилитализираната зона, спомена Благой Цицелков. "В селото на мира Панминджон живеят 200 души , на 400 метра от Северна Корея - там бе едно от първите места, където бе въведена 5G мрежата. Но това е политически акт, с който Южна Корея иска да се прояви като носител на технологията пред останалите. В близост до това село е индустриалната зона, между която двете държави работят съвместно, когато преценят ", допълни още той.

"Huawei отвориха лаборатория за 5G в Сеул, в която демонстрират всичко това, което правят. На откриването не бяха поканени медии. Успяхме да посетим една от водещите телекомуникационни компании - SC Telecom. Там те посрещат, като те телепортират в бъдещето, 2049 г. Озоваваш се в една капсула - в която реално някой ден ще се стига от Южна Корея до Вашингтон, и виждаш 5G свят. Използвахме различни симулатори, участвахме в операция от разстояние".

Успяхме да тестваме и 5G автомобил с помощта на виртуална реалност, разкри Благой Цицелков.