UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Осъзна ли вече бизнесът екологичните предизвикателства?

Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти, Ecologica, UpDate, 06.07.2019

20:00 | 6 юли 2019
Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти, Ecologica. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти, Ecologica. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за създаването на Ecologica се ражда преди 12 години, когато нейните основатели откриват, че доставката на електрически устройства е огромна, но обратното им взимане е нулево. Българската компания има своя площадка, на която старите устройствата се разглобяват, а след това поемат към места, където могат да се рециклират. Повече за нейната дейност разказа Даниел Костов, мениджър Корпоративни клиенти, Ecologica, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

Костов посочи, че рециклирането на стари електронни устройства не се радва на особена популярност у нас, което кара компанията да търси клиенти проактивно.

„Ако българският бизнес бъде правилно информиран относно законовите изисквания, рисковете за него и ползите на тази дейност, абсолютно винаги приема решението. Негативността от преди 10 години вече я няма, защото сега явно вече съзряването за екологичните проблеми вече е много по-голямо“.

Той уточни, че посещението на клиентите, товаренето на продуктите и логистичната дейност се извършват от служителите на дружеството, като на площадката у нас продуктите се разглобяват на различни елементи, след което поемат към следващия етап – подготовка за финална рафинерия, докато отново се получи чист материал.

„Правейки бизнес модела имахме две опции – да направим целия път, но само за една фракция, или да направим универсално решение, което да работи за всички, но само на първия етап. Ние избрахме втория“.

Няколко завода у нас приемат пластмаса, стъкло, метали и хартия, а два в Германия и Австрия приемат сложните компоненти като кабели, платки и дискове, каза още Костов.

Той посочи, че компанията обслужва домакинства, средни и големи бизнеси, както и държавни институции. Телекомите, банките и IT фирмите са сред най-проактивните по отношение рециклирането на старите си електронни продукти заради изискванията на GDPR, според които отговорността за заличаването на данните е на бизнеса, добави Костов.