UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Технологиите като двигател на промените в онлайн пазара на супермаркети

Алекс Харви, ръководител "Роботика и автономни системи" в Ocado Technology, UpDate, 11.05.2019

20:00 | 11 май 2019
Алекс Харви, ръководител "Роботика и автономни системи" в Ocado Technology. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Алекс Харви, ръководител "Роботика и автономни системи" в Ocado Technology. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Продажбите на хранителни стоки и цялата търговия на дребно се промениха значително през последните 20 години. Станахме свидетели на настъпването на хипермаркетите, което във Великобритания е по-познато като “смъртта на главните улици”, тъй като все по-малко хора пазаруват от тях в по-малките градове и селата. Това каза Алекс Харви, ръководител "Роботика и автономни системи" в Ocado Technology, в интервю за Елена Кирилова, излъчено в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

"С развитието на интернет, на мобилните устройства и на това колко лесно е да поръчваш онлайн, се случи така,че прехвърлянето онлайн се превърна в голяма промяна. Именно върху това Ocado изгради целия си бизнес".

Ocado беше създадена с единственото намерение да революционизира онлайн пазара на супермаркетите за хранителни продукти. Постигнахме го и сега продължаваме да трансформираме, да иновираме и да правим революция на този пазар, заяви Харви.

Той говори и за ролята на новите технологии в процеса.

"Технологиите са чудесен начин да подобрим процеса. Идеята е да го направим по-ефективен, като можем да спестим пари на клиентите ни. Добре известно е, че цените на хранителните продукти по света се покачват, а технологиите могат да помогнат за компенсирането на този скок. Те могат да го сторят, като направят пазаруването много по-лесно".

Така технологията вече трансформира начина, по който пазаруваме. Вече можем да го правим през Alexa. Използваме машинно самообучение, за да прогнозираме потребителското поведение, за да може да има автоматично зареждане на потребителски кошници, обясни Харви.

Интернет на нещата дава възможност за събиране на детайли за целия процес, допълни той.

"Разчитаме на Big Data, интернет на нещата, на роботика, изкуствен интелект. Това е пресечната точка между всички основни неща, които Ocado Technology разработва".

Единствено във Великобритания сме търговец на дребно. Извън страната сме доставчик на технологии, отбеляза Харви.

"Основният ни бизнес е като технологичен доставчик".

Във видео материала може да проследите целия разговор.