UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как игрите в парка могат да се превърнат в източник на енергия?

Христо Алексиев, съосновател на "Playground Energy", UpDate, 12.05.2019

20:00 | 12 май 2019
Христо Алексиев, съосновател на "Playground Energy". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Алексиев, съосновател на "Playground Energy". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българска компания е намерила интересен начин да направи парка по-атрактивно място за деца и възрастни, като в същото време произвежда и енергия от техните активности. Повече за нея разказа Христо Алексиев, съосновател на "Playground Energy", в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

Компанията създава оборудване за детски площадки, паркове и фитнес на открито, което пък произвежда ток, посочи Алексиев. Първоначално дейността ѝ започва с оборудването на детски площадки, а постепенно се насочва и към важността на това те да са по-атрактивни и за възрастните.

„Целта е децата да се мотивират да играят повече. За да се прави това, се използват иновативни методи, като генерирането на енергия от тяхната игра се използва съответно за светлини, звуци и пр.“

Гостът разказа за част от проектите на компанията.

„Един от фитнес уредите предвижда симулация на ходене във въздуха, чрез което се генерира енергия... Част от нея ще бъде използвана за Bluetooth връзка с мобилното устройство, като чрез специално разработено приложение от него ще може да се избира град от Google Maps, в който сякаш ще се разхожда докато „ходи във въздуха“.

Друга идея на компанията е насочена към работата с деца с двигателни проблеми, разказа Алексиев.

Целта е с помощта на лекари да се разработят уреди, които да са насочени към стимулиране на физическата активност у тези деца... Уредите ще измерват данни за физическото развитие на дадени мускулни групи на детето, които ще бъдат споделяни с лекарите, грижещи се за него“.

Гостът посочи, че компанията получава първото си финансиране от фонда за рискови инвестиции в стартиращи компании Eleven, като то е в размер на 200 хил. евро, а последващото е 25 хил. евро.

Съоръженията на дружеството са произведени с български материали и от български фирми в над 95%, добави той.

Оборудването за детски площадки е нишов, малък бизнес. Има още няколко фирми в света, които се занимават с подобни дейности, но за момента компанията е единствена по рода си“.

Екипът на дружеството се състои от 6-ма души, разказа още Алексиев. Според него той е от съществена важност, както и подходът, който съоснователят му определя като „креативна упоритост и упорита креативност“.