UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Equinix ще възвърне инвестицията си от 19 млн. долара в София за 5-10 години

Чарлз Майерс, президент и гл. изп. директор на Equinix, UpDate, 19.04.2019

20:00 | 20 април 2019
Чарлз Майерс, президент и гл. изп. директор на Equinix. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Чарлз Майерс, президент и гл. изп. директор на Equinix. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американската компания Equinix ще възвърне инвестицията си за втори център за данни в България, чийто размер е 19 млн. долара, в рамките на 5 или 10 години. Такива очаквания изрази Чарлз Майерс, президент и гл. изп. директор на Equinix, в предаването „UpDate” с водещ Бойчо Попов.

Equinix има 200 дейта центрове по света, разположени в 24 страни, отбеляза Майерс.

„Ще свържем София с другите центрове чрез Equinix Cloud Exchange, а това ще даде възможност за свързаност на страните от Балканите с останалите в Европа, както и с тези от останалата част от света“.

Майерс отбеляза, че компанията предвижда разрастване у нас, като не изключва възможността за изграждане и на трети център.

„Вероятно е да се случи с времето, но тази първа фаза на инвестиции от 19 млн. долара е страхотна стъпка за нас... Очакваме да имаме успех и евентуално бъдещи инвестиции, каквито сериозно обмисляме“.

Гостът отбеляза, че най-големият дял на компанията е в Америка, а Европа определи като един от най-бързо растящите пазари.

Азиатско-Тихоокеанският ни пазар също расте много бързо, но Европа в последните години зае челна позиция в това отношение“.

Майерс коментира и растящите опасения за сигурността на данните и GDPR, който стартира в Европа миналата година.

„Чули сте от мнозина, че GDPR и лидерската роля на Европа в него е нещо, което може би ще се приложи по-широко по света като по-строги изисквания за сигурност. И това е добре за индустрията - ще подобри нивото на доверие в използването на данните в дигиталния свят“.

Гостът се спря и на търговската война между САЩ и Китай и размяната на мита между двете най-големи икономики в света. 

„Понеже сме доставчик на услуги, а не производител, митата не ни засягат в разходите за доставка. Така че ефектът на налозите пряко върху бизнеса е сравнително малък“.

По-важното е как митата могат да засегнат настроението и доверието за продължаващо разрастване на компанията в други региони, добави Майерс.