UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

България настигна Франция по отношение на стартъп средата

Данаил Арапкюлиев, оперативен директор за България на френската компания Proxiad, UpDate, 13.04.2019 г.

21:00 | 13 април 2019
Данаил Арапкюлиев, UpDate, 13.04.2019 г.
Данаил Арапкюлиев, UpDate, 13.04.2019 г.

Българската стартъп среда не отстъпва по нищо на тази във Франция или останалите развити страни в Европа. Така смята Данаил Арапкюлиев, оперативен директор за България на френската компания Proxiad, коментирайки темата за UpDate с водещ Бойчо Попов.

На дневен ред все пак стои проблемът с намирането на кадри, но, оказва се, това е казус, който присъства и в страните от Западна Европа, според Арапкюлиев.

„Разликата е, че във Франция хората от бизнеса обичайно са и хората в образованието. Това улеснява много интеграцията на специалистите в различните сфери“.

Стартъп средата трябва да се превърне в държавна политика, коментира още оперативният директор на Proxiad. Проблемът в България е, че образованието продължава да произвежда хора, които не са конвертируеми в бизнеса.

„Противно на някои мнения, България продължава да е много интересна дестинация за аутсорсинг“.

Данаил Арапкюлиев мисли, че у нас има достатъчно креативни млади хора и опасенията за тях, че няма кой да им подаде финансово ръка, не бива да ги спират. В съвременния свят е напълно нормално човек да потърси финансиране отвън, за да реализира идеите си.

Целия разговор можете да чуете във видеото.