UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Балов: Представените досега сгъваеми телефони са демонстрация на престиж

Засега технологията ще остане запазена привилегия за ограничен кръг потребители, смята блогърът

20:08 | 16 март 2019
Обновен: 17:39 | 17 март 2019
Николай Балов гостува в студиото на UpDate
Николай Балов гостува в студиото на UpDate

На този етап сгъваемата технология ще остане запазена привилегия за ограничен кръг потребители. Поне засега това е демонстрация на компаниите зад тези устройства, които искат да се покажат като технологични лидери, а не да генерират високи продажби с тях. Това мнение изказа в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria технологичният блогър от Nixanbal.com Никола Балов, който бе сред гостите на Световния мобилен конгрес в Барселона.

По думите му засега няма голям смисъл да се обсъждат цените, защото тези устройства са първите по вида си, които пренасят тази технология, разработвана толкова дълго време, в крайно устройство. За нов телефон такива цени не са оправдани, тъй като има много добри (предимно азиатски) флагмани на по-ниски цени, но като за нещо ново тези цени са нормални, каза още Балов.

Samsung и Huawei ще продават своите Galaxy Fold и Mate X съответно за 2200 и 2300 евро.

„Технологията тепърва предстои да се развива. До пет години ще видим по-масови устройства със сгъваеми дисплеи“, каза още технологичният блогър. Той коментира и спекулациите, че цената на Motorola Razr ще е около 1500 долара. Но подходът на компанията ще бъде да предложи спецификации от средния клас, но в тази иновативна форма.

Запитан за останалите подобни премиер, които може да очакваме през тази година, Балов открои именно Motorola. „Motorola Razr може да бъде най-интересното подобно устройство, което ще очакваме тази година, макар че няма информация дали ще бъде пуснато навсякъде. Към момента има вероятно недостиг на подобни дисплеи, така че доставките може да се окажат проблем“, каза още той. 

Очаква се Motorola RAZR да има 6.2-инчов сгъваем OLED дисплей с резолюция 2142х876 пиксела, както и втори външен екран с резолюция 600х800 точки, чийто размер не е ясен. Всичко това, разбира се, са само слухове и нямам официална информация от компанията, освен че подходът при създаването на сгъваемия им смартфон ще бъде различен от този на познатите до момента конкуренти. 

Гостът в студиото все пак не смята, че телекомите са готови скоро да пуснат в масово производство новите джаджи, защото всички апарати на Мобилния конгрес в Барселона бяха по-скоро на ниво прототип с всичките си несъвършенства. 

„За момента всички устройства са прекалено дебели и тежки в сравнение с добре познатите смартфони на пазара“.

За догодина пък има слухове и за навлизането на Apple на този пазар. "За 2020 г. очакваме компанията от Купертино се очаква да представи не само първия си 5G телефон, но евентуално и огъващ се телефон - на база на официална информация от доставчици на компанията на Тим Кук, по-специално на стъклени дисплеи", каза още той.

Във видеото можете да научите къде се подреждат в цялостната картинка Samsung, Apple и останалите участници на пазара!