UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Enova показва иновативния начин за мерене на качеството на водата

Хюсеин Йеменджиев, основател на стартъпа "Енова", UpDate, 10.03.2019

20:00 | 10 март 2019
Хюсеин Йеменджиев, основател на стартъпа "Енова". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Хюсеин Йеменджиев, основател на стартъпа "Енова". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският стартъп “Енова” предлага иновативна система за мониторинг качеството на водите, интегрирана около иновативен биосензор, който компанията е изработила. Благодарение на него може да се измерва БПК - ключов показател за качеството на водите, разглеждащ органичното замърсяване в тях. Това разказа Хюсеин Йеменджиев, основател на стартъпа "Енова", в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

"Иновацията предоставя възможност БПК да се измери в рамките на 5 мин. за разлика от конвенционалните методи, в които се изискват 5 дни, за да се отчете нивото му".

За момента компанията има още един продукт - мониторингова система, която чрез стационарни измервателни станции, имащи безжична свързаност с уеб базирана платформа, позволяват на крайния потребител да получава достъп до данните чрез закупуване на абонамент, добави Йеменджиев.

Първоначалните инвестиции за създаването на дружеството са в размер на 20 хил. евро, които стартъпът получава от участието си в акселераторска програма, разказа неговият съосновател.  

Гордеем се с това, че успяхме да защитим доверието и превърнахме малката, но ценна подкрепа в един бизнес модел, който през 2018 г. беше обявен за най-добър стартъп в Европа в категория “Вода”.

Към момента компанията все още не се е насочила към активното търсене на инвеститори, а към цялостното разработване на продуктите и услугите си, както и получаването на патент за иновациите, включени в създаването им, коментира Йеменджиев.

Всяка млада компания има за цел да намери инвеститор, който да помогне в бързото ѝ разрастване. Целта обаче е да се демонстрира жизнеността на бизнес модела и след това да се търсят партньори”.

Гостът посочи, че стартъпът вече работи с ВиК Бургас, а има и първата си заявка за доставка на оборудване в Обединените арабски емирства.

“Не дефинираме европейския пазар като “чужд”. Извън Стария континент това е първият пазар, към който компанията се насочва”.

Екипът на стартъпа има “твърдо ядро” от двама души, които са неговите съоснователи, както и общо петима служители, ангажирани с работата, разказа Йеменджиев.

Според него фактът, че компанията е базирана в Бургас има своите предимства.  

Основното предимство на това да се развиваш извън София е свързано с взаимоотношенията между играчите в иновативната сфера”.

Вижте повече във видео материала.