UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как да предотвратим превръщането на зловредния софтуер в киберболест?

Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky Lab за България, Румъния и Молдова, UpDate, 02.03.2019

20:00 | 2 март 2019
Обновен: 07:30 | 6 юни 2020
Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky Lab за България, Румъния и Молдова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Добро антивирусно решение, архивно копие и по-значителна информираност - това за препоръките за справяне с киберпроблемите, коментира Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky Lab за България, Румъния и Молдова, в предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов.

Голяма част от атаките ще са насочени към индустриални съоръжения, посочи Богдан Писмиченко. "Индустрията претърпява дигитализация и това добавя допълнителен риск. Наблюдава се в ръст в злонамерен софтуер в мобилни устройства", допълни той.

Хакерите са и бизнесмени, т.е. имат склонноста да се съобразяват и с пазарния дял, отбеляза гостът. "Устройствата с Android са с много по-отворена система. За напредналите потребители това е добър избор", напомни той.

"Зловредният софтуер за изнудване Ransomware се превърна в киберболест. Само за миналата година с него хакери са генерирали милиарди долари. Сложен е за противодействие. Банките също биват засегнати, извършват се финансови вреди".

WannaCray пробуди разговори на темата за зловреден софтуер и масово потребителите започнаха да се информират и подготвят по-добре, спомена Писмиченко.

"Все още е висок процентът на нелицензиран софтуер и поради това хората са изложени на рискове. За нашия регион има заплаха за елекричеството, газ, водоснабдяване и т.н. Държавите от региона ползват оборудване понякога на 50 години, в чийто дизайн сигурността не е застъпена".

Държавните институции също са основна мишена, уточни регионалният мениджър на Kaspersky Lab за България, Румъния и Молдова. "Наблюденията ни са, че те не са добре защитени от гледна точка на IT. Ако няма подходяща електронна система, изборните резултати биха били манипулирани", коментира той.

Kaspersky отворихме център за прозрачност в Цюрих, съобщи Богдан Писмиченко. Това е data център, където се обработват данните ни за всички европейски клиенти, разкри още той.