UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Payhawk - българската Revolut

Христо Борисов в UpDate, 24.02.2019

20:00 | 24 февруари 2019
Обновен: 20:23 | 5 юни 2020
Христо Борисов, PAYHAWK.IO. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стартирахме компанията, след като видяхме бизнес възможност - доста от фирмите, които са в екосистемата ни, в нашето обкръжение, имат проблеми с разхода и осчетоводяването на фирмените си разходи. Това каза Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на PAYHAWK.IO, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов. 

"Не само в малките, но и в средните фирми в България, е практика служителите да пътуват без фирмени карти. Те използват личните си карти за фирмени разходи, което води до редица проблеми. Първо процесът за връщане на средствата отнема време и енергия, а същото се отнася и за отчета, които трябва да се направи след това пътуване. Това, като процедура, обикновено не добавя стойност за бизнесите, особено когато става дума за малки и средни компании. Хората имат възможност да инвестират това време в развитието на бизнеса, вместо в обмен на документи. Решихме да създадем продукт, който да улеснява управлението на разходи за малките и средни компании". 

PAYHAWK се цели в бизнес организации в Европа, защото вижда пазарна ниша на континента, уточни събеседникът. "Помагаме на фирмите да си вадят фирмените дебитни карти без да трябва да посещават банки. Те могат в реално време да извадят както карта, която е с пластика, така и виртуална, за онлайн пазаруване". 

"Началото бе да формулираме какъв тип проблем решаваме и да направим първия прототип, както и тестове със самите бизнеси, за да видим колко добре решаваме проблемите" обясни Борисов. 

Стартовият капитал е в размер на 130 хиляди евро, като сега са привлечени бизнес ангели, които ще осигурят още 1 млн. лева, които да се инвестират за изграждане на маркетингов офис във Великобритания, който да развива клиентската база на компанията.  

Как компанията решава проблемите, както на компании, работещи с външно счетоводство, така и на такива, работещи с вътрешно счетоводство? Как стартъпът е набрал първоначален капитал и на какво финансиране разчита за своето развитие? Кои са бизнес ангелите, привлечени от компанията? Какво е бъдещето на компанията с новия им офис във Великобритания? Как влияе Brexit на бъдещето на компанията? 

Повече вижте във видеото.