UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как ConnectedBin обучава контейнерите за смет?

Добрин Миревски, CEO, и Емил Кирилов, електронен инженер, от стартъпа ConnectedBin, UpDate, 28.10.2018

20:01 | 28 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Системата на ConnectedBin включва устройства, които се поставят в контейнерите с цел да ги направят умни, коментира Добрин Миревски, изпълнителен директор в ConnectedBin, в предаването "UpDate" с водещ Eлена Кирилова.

"Компанията ConnectedBin се роди преди близо година и половина, като екипът и началната регистрация дойдоха значително по-късно. Събитията по създаване бяха на пръв поглед случайни. С Емил започнахме да си разменяме съобщения в LinkеdIn, говорихме си. Обменихме идеи и така се роди генералната идея за ConnectedBin", допълни Добрин Миревски.

"Историята на компанията е свързана с акселератора Cleantech. Това бе интересна възможност, която не биваше да пропускаме. Трябваше да се подготвим за кандидатстване. Работихме усилено по проекта. За няколко дни направихме първия прототип, който демонстрирахме в един от подлезите на София, където имаше официално откриване. Системата включва устройства, които се поставят в контейнерите с цел да ги направят умни. Процесът по разработка не отнема толкова време. Финалният вариант се постигна за значително по-дълъг период, което е обичайно за хардуерен проект. Генерално целият продукт е плод на усилен инженерен труд".

В края на миналата година направихме първите пилотни изпитания на прототипа, разкрива изпълнителният директор на стъртъпа. "Установихме какво можем да коригираме. Към днешна дата имаме трета ревизия на продукта. При хардуерът има допълнителна степен на усложняване. Бяхме зависими и от доставчици. Създаването на стабилен и годен за индустриална продажба и производство продукт е сериозен инженерен труд на екип от хора", категоричен е той.

"Реализацията на проекта нямаше да бъде възможна без помощта на Cilmate Kic и CleantechBulgaria, които организираха акселератора, чието финансиране ни позволи да направим прототипите, да закупим частите и работим по формирането на продукти. Това бе полезно и обучаващо за нас като опит. Спецификата на хардуерните изобретения изисква средства. Общата инвестиция на начинанието възлиза на 50 000 лв. Компанията мисли за набирането на допълнително финансиране. Скалирането на идеята до това да стане масова и комерсиални изисква организиране на производство и маркетингови проучвания. Решението ни изисква мащаб, за да прояви ефективност".

Продуктът измерва запълнимостта на кофите за боклук и друг вид контейнери, следи за пожар или вандализъм върху контейнера и предава по интернет, споменава Емил Кирилов, електронен инженер в ConnectedBin. "Хардуерът се поставя на най-висока точка в кофата, за да се наблюдава случващото се в нея, а всички данни, събрани от сензорите, достигат до обща база. Засега фирмата няма, но се надява да постигне договор със Столична община за съвместна работа. Ние целим да пренесем сметосъбирането от реактивна дейност в проактивна такава", пояснява той.

"Част от инвестициите на ConnectedBin са насочени за защита на данните и за разширяване на бизнес възможностите в бъдеще. ConnectedBin е един от 4-те български стартъпа, които представиха България на Start.up! Germany. Показахме на немския бизнес нашите идеи и се опитахме да разберем кои са техните стратегически цели".

Благодарение на пътуванията и срещите в Германия фирмата се радва на интерес от няколко африкански компании и такива от Близкия изток.