UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как да се отопляваме екологично и икономично

Живко Стефанов, съосновател на Гамера, UpDate, 29.04.2018

20:03 | 29 април 2018
Живко Стефанов, съосновател на Гамера. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Живко Стефанов, съосновател на Гамера. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Гамера" е ракетна печка, с която се осъществява чисто и икономично отопление. Емисиите са десетки пъти по-ниски от тези на обикновената печка и консумира 2–3 пъти по-малко гориво. Това коментира Живко Стефанов, съосновател на "Гамера", в интервю за Бойчо Попов в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

За разлика от стандартните печки, при тази почти няма пушек, а вместо това излиза пара, като вредните емисии са сведени до минимум. При нея се осъществява вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне.

Стефанов уточни, че "Гамера" има нужда от малко по-често презареждане от нормална печка и консумира много по-ситно гориво. Тя работи с всякакъв вид отпадна дървесина. 

Стефанов сподели, че преди 4 години за първи път са направили прототип от подръчни средства, а днес компанията планира да премине към производство на по 200-300 печки на година. Продуктът се продава в 16 страни по света. Компанията търси стратегически инвеститор и се нуждае от 150 хил. евро при оценка от над 1 млн. евро. 

Вижте целия разговор във видеото