UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българска онлайн услуга за счетоводители автоматизира над 85% от ръчните процеси

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Cloud Tech, "UpDate", 30.09.2023 г.

20:05 | 30 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Ние сме първият онлайн счетоводен софтуер, което означава, че даваме възможност за споделена работа в екип. Докато традиционните счетоводни и финансови софтуери обикновено се инсталират на компютър в определен офис, възпрепятствайки споделянето на информация с клиенти и колеги, ние пренасяме всички тези данни на един клик разстояние, така че всеки управител на фирма да има достъп до всички финансови потоци в реално време. От тази година използваме и AI, като най-голяма полза има в обработката на първични счетоводни документи, което автоматизира над 85% от ръчните счетоводни процеси. На счетоводителите вече не им се налага ръчно да въвеждат информацията от фактурите, а просто изпращат снимки към софтуера, който извлича нужната информация и създава счетоводните записи. Това каза Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Cloud Tech в предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

"Това, което успяхме да създадем за няколко години, е липсващото електронно управление за бизнеса, тоест една централизирана онлайн платформа, която има не само счетоводна и финансова част, но и работа с нашата държавна администрация. Ние имаме интеграции с НАП, Търговския регистър, НОИ, с всички банки в България и на нашите клиенти не са налага да използват няколко различни уеб сайта, за да извършат своята дейност, а имат една централизирана облачна платформа, която е достъпна от офиса, от вкъщи, от телефона и от таблета."

Матеев изтъква, че са насочили услугата си към малките и средни предприятия, тъй като по негови думи именно те са най-зле обслужените у нас. Няма някаква технологична бариера, която би попречила да навлязат и в по-големите компании, но там процесът по продажби е по-различен, затова Матеев държи да стартират от малките и средни предприятия, след което да се насочат към големите.

Гостът разказва, че сървърите на платформата са на територията на ЕС, като от екипа са спазили всички нужни технологични и организационни мерки, както и всички необходими регламенти като GDPR, за да гарантират най-добрите практики при защита на информацията в транзит и в съхранение. Матеев допълва, че самата им база данни се архивира всеки ден, като имат няколко такива в случай, че някоя база данни се срине.

По думи на Матеев макар и България да е по-консервативна по отношение на облачните услуги в сравнение със западните държави в Европа, преходът към тях е естествен процес не само в Западна Европа, но и в САЩ. Гостът коментира, че след масовото навлизане на онлайн банкирането е нормално финансите, счетоводството , данъците и т. н. също да се ориентират към облака.

"Смятаме, че това е процес, който няма връщане назад . В момента работим с една английска НЕО банка, която имаме възможност да пуснем като услуга в България и в този смисъл това е един необратим процес и смятам, че няма връщане назад. Плюсовете са огромни, тъй като предприятията спестяват изключително много време и ресурси, автоматизирайки голяма част от масовите процеси, така че ние вярваме, че това е пътят напред."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.