UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как онлайн платформа помага на потребители да намерят и проведат консултации с адвокати

Петър Ангелов, управител и съосновател на платформата LEGAPIO, UpDate, 28.05.2023 г.

20:00 | 28 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Преди около 2 седмици стартирахме първата версия на платформата. Вече имаме регистрирани над 40 адвокати, 20 от които вече са създали своя профил и са посочили услугите си. Клиентите имат възможността да резервират час за консултация с адвокат в офиса му, а в следващите 1-2 месеца смятаме да интегрираме публично онлайн консултациите и плащания. Това разказа Петър Ангелов, управител и съосновател на платформата LEGAPIO за намиране и онлайн консултации с адвокати, в предаването „UpDate” с водещ Елена Кирилова.

Идеята за базирания в Пловдив стартъп възниква по време на пандемията от Covid-19 . На самият Петър Ангелов като адвокат и на неговите колеги им се налага да се адаптират към ситуацията, вследствие на което пренареждат своите работни процеси, но поради липсата на консолидирано решение, което да предостави едновременно възможност за онлайн консултация, онлайн плащания и интегрирана безопасна връзка адвокатската работа бива изключително затруднена.

Ангелов определя проекта, като ''типичната SAS платформа''. Екипът й е съставен от 10 души -  6 адвокати и 4 софтуерни инженери. 

По негови думи адвокатският бранш тепърва вижда позитивите на дигитализацията и е реагирал много топло на идеята.

"Ако има нещо хубаво от цялата тази работа е това, че тогава разбрахме колко голяма част от адвокатските дейности може да бъде извършвана дистанционно, като това улеснява и двете страни. '', споделя Ангелов.

До момента проектът е финансиран с лични средства и се оглежда както за български, така и за чуждестранни инвеститори. Ангелов споделя, че ще са им необходими около 150 хил. евро , които биха били достатъчни , за да развият напълно краткосрочните си планове и да достигнат до момента, в който ще се прехвърлят на чуждестранния пазар. Екипът на платформата вече е направил първоначални проучвания на съседните ни държави, чиито поведението и работа на адвокатите са сходни с нашите. Въпреки това, засега основните им цели в краткосрочен план са насочени към функционалността на платформата и достигането до повече адвокати.

''Започваме да добавяме и функции, свързани с администрация на клиенти, администрация на дела, всякакви автоматизации на процеси, които улесняват адвоката в неговата дейност.'' 

Най-голямата пречка, с която стартъпът се среща е самото планиране на платформата, но Петър Ангелов има голямото преимущество да е работил по друг проект с екип от инженери, които му оказват своето съдействие и в момента. Той разказва, че с развитието на компанията ще са им необходими най-вече още технологични кадри, но и такива в сферата на маркетинга.

Какво е усещането за стартъп средата в Пловдив и какви са следващите проекти, върху които работи Петър Ангелов може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate” гледайте тук.