Toyota харчи 13,7 милиарда долара, за да осигури доставките на батерии за електромобили

Компанията иска да разработи 70 електрически превозни средства до 2030 г.

21:00 | 7 септември 2021
Обновен: 21:16 | 7 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Toyota Motor Corp.планира да похарчи 1,5 трилиона йени (13,7 милиарда долара) за доставка и разработване на батерии за хибридни и електрически превозни средства до 2030 г., и така се присъедини към други световни автопроизводители, които увеличават инвестициите в очакване на по-голямо търсене.

Най-големият производител на автомобили ще отдели около 1 трилион йени за производствени линии, обявиха ръководителите на Toyota на онлайн брифинг във вторник. Компанията иска да разполага със 70 елетрически превозни средства с батерии до 2030 г. BMW AG съобщи в понеделник, че ще увеличи поръчките за батерии до повече от 20 милиарда евро (23,8 милиарда долара) в сравнение с обявените по-рано 12 милиарда евро . 

Въпреки че плановете на Toyota изглеждат малки в сравнение с тези на Volkswagen AG за инвестиции от 29 милиарда долара за шест фабрики за батерии в Европа с обща мощност 240 gWh до края на десетилетието, те отразяват по-оптимистична позиция на японския производител на автомобили. В миналото, неговите ръководители не са били сигурни дали високата цена на електрическите превозни средства ще възпрепятства разпространението им в краткосрочен план.

Главният технически директор Масахико Маеда на брифинг заявява, че: "Toyota подготвя батерии с обща мощност 200 GWh или повече, заради по-бързото от очакваното разпространение. Превозните средства с нулеви емисии са важни в регионите, където възобновяемите енергийни източници са широко използвани, затова Toyota подготвя пълна гама от автомобили, които намаляват емисиите на CO2".

По-рано тази година Toyota обяви плановете си да представи 15 електрически модела по целия свят до 2025 г., като до известна степен потуши опасенията, че изостава в индустриалния преход към електромобилите. Седемте модела са част от новата серия Toyota "bZ", първата от които бе представена на автомобилното изложение в Шанхай през април 2021 г.

Въпреки това, на брифинга във вторник  Toyota продължи да поддържа обичайното си послание, че автомобилите, които не са изцяло електрически, като хибридите, ще продължат да играят значителна роля на световните автомобилни пазари през следващите десетилетия. И въпреки че потенциалът за намаляване на емисиите от елетромобилите е три пъти по-голям от този на хибрида, "можем да предоставим хибриди на достъпна цена", казва Маеда. Ето защо в момента "използването на хибриди е ефективен начин за намаляване на въглеродните емисии".

В бъдеще Toyota ще се опита да направи редица подобрения в батериите си, за да намали общите разходи за електрически автомобили. Компанията има за цел да намали разходите за едно превозно средство с 50% за бъдещите си батерии, съобщава Маеда. Toyota също така очаква, че твърдите батерии увеличават производителността на хибридните и електрически автомобили на батерии и планира да въведе следващото поколение батерии през първата половина на десетилетието.

Въпреки, че пътят към декарбонизация на автомобилната индустрия в много отношения остава неясен, "Toyota очертава път напред, който ще ѝ позволи да се адаптира към различните промени", пише Тацуо Йошида за Bloomberg Intelligence. Въз основа на фактори като използването на възобновяема енергия в различни региони, " Toyota ще може да реагира гъвкаво", допълва той.