Ford съкращава 1700 работни места в Уелс

Заводът за двигатели в Бриджънд ще затвори врати през септември 2020 г.

16:53 | 6 юни 2019
Заводът в Бриджънд в Уелс затваря през септември 2020 г. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Заводът в Бриджънд в Уелс затваря през септември 2020 г. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Автомобилният гигант Ford обяви плановете си за затваряне на своя най-голям завод на територията на Великобритания – този в Бриджънд, Уелс. Това застрашава 1700 работни места, пише CNBC.

Двигателният завод на американския производител официално стартира процедура по закриването на операцията си, независимо че зданието съществува от далечната 1977 г.

Целият процес ще струва около 650 млн. долара, 2/3 от които са предвидени за компенсации към служителите, които ще изгубят работата си.

„Ние сме отдадени на Великобритания, но изменените желания на потребителите, увеличените разходи за производство и ограниченото портфолио на завода в Бриджънд ще го направят икономически неефективен през идните години“, казва президентът на Ford Europa Стюърт Роули.

Снимка на Десислав Янкулов.

Продажбите на Ford Motor Company Group в световен мащаб през последните 5 години Графика: Carsalesbase.com

Ford изгуби ключов договор с Jaguar Land Rover за производството на двигателите на компанията, а към 1,5-литровите машини има все по-слаб интерес.

От синдиката на служителите в автомобилостроителството нарекоха решението за закриване на завода „акт на гротескно икономическо предателство“. Генералният секретар на профсъюза Лен МакКлъски заяви, че ще се бори срещу това решение.

„Тези служители и тази общност останаха верни на Ford, както сториха и британските потребители. В добри и лоши дни Великобритания остана най-големият европейски пазар на Ford, но въпреки това компанията проявява подобно неуважение“, казва още МакКлъски.

Плановете на Ford са да преустанови дейността си в Бриджънд до септември 2020 г.