Целта пред IPO-то на Byton са 500 млн. долара

Китайският стартъп планира да се наложи на международния пазар с парите

08:52 | 7 май 2019
Byton M-Type C концептуален електромобил Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Byton M-Type C концептуален електромобил Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Луксозните китайски електромобили Byton съвсем скоро се очаква да се появят на фондовата борса в Шанхай, като вече е ясна целта за IPO-то, а именно половин милиард долара, коментират неназовани източници пред Bloomberg.

Третият по капацитет автомобилостроител в Китай FAW Group Co. вече заделя около 100 млн. долара, за да се сдобие с голяма част от компанията, тъй като потенциала пред колите на батерии става все по-голям с всяка изминала година.

Ако плановете за IPO-то се осъществят, тогава пазарната оценка на Byton би могла да достигне 2,5 млрд. долара.

В последно време инвестициите в електромобили се превърнаха в основен акцент за почти всички големи играчи на пазарите, като само китайските стартъпи от началото на годината са събрали 1 млрд. долара.

За 2018 г. в Китай са продадени повече от половината ел.-коли в света, а прогнозите за растеж стават все по-смели с всяка следваща година. Дори се смята, че сме на прага на най-мащабната революция в автомобилостроенето от зората на самите автомобили. Все пак плановете на всички големи производители са в следващите 20-30 години цели пазари да извадят от експлоатация двигателите с вътрешно горено за сметка на батериите.

За момента Byton се фокусира върху местния пазар, но през 2020 г. се очаква да предложи свои модели в Европа и Северна Америка.