Електромобилът от бъдещето на Toyota има само една предна седалка

Концепцията на Toyota RHOMBUS привлече погледите на автомобилното шоу в Шанхай

17:33 | 19 април 2019
Екстериор на Toyota RHOMBUS Снимка: Toyota
Екстериор на Toyota RHOMBUS Снимка: Toyota

Автомобилните панаири традиционно имат фокус върху мощните спортни коли на Ferrari, Lamborghini, Porsche, Koeningsegg или Bugatti, но на тазгодишното международно шоу в Шанхай Toyota привлече погледите с концепцията си на електромобила от бъдещето.

В началото на 2020 г. ще видим в продажба моделите на батерии C-HR и IZOA EV, но визията на RHOMBUS за 2025 г. предизвика повече дискусии от очакваното.

Малкият градски автомобил напомня много на колите от научната фантастика, къде воланът не е поставен от едната или другата страна на шасито, а е центриран, за да може 100% от контрола върху таблото да се извършва от водача на колата.

Местата за пътниците са три, но с цел да се оптимизира широчината на автомобила е приложен разчупен триъгълен дизайн. Така би трябвало комфортът на пътниците да не търпи щети за сметка на компактността на превозното средство.

Но, ако тези решенията звучат добре, то купето несъмнено има нужда от повече дизайнерска мисъл. Няма съмнение, че аеродинамиката би била отлична с двете широки решетки под предните светлини, но с тях RHOMBUS прилича повече на прахосмукачката, отколкото на електромобила от бъдещето.

Снимка на Десислав Янкулов.

Интериор на Toyota RHOMBUS Снимка: Toyota

Техническите характеристики все още са част от далечните планове на Toyota, но нека си признаем - каквото и да се крие под капака, икономичната градска кола се произвежда, за да попадне в нежните ръце на дамското съсловие. Мъжете все още не сме развили масово това чувство за отговорност към околната среда, че да правим компромиси с двигателя, пък било то и за човешки размер на количката от парка, на която толкова се радваме от хартиената снимка в маминия албум.

C-HR, IZOA EV и RHOMBUS се очертава да са флагманите на Toyota, които да изпълнят плана на компанията до 10 години в световен мащаб да бъдат продадени повече от 5,5 млн. електромобила.