Renault се цели във Fiat Chrysler след сливането с Nissan

Подобна сделка би могла да стане факт до края на 2018 г.

14:00 | 27 март 2019
Обновен: 15:49 | 27 март 2019
Тиери Бойоре, Жан-Доминик Сенар, Хирото Сайкава и Осаму Масуко на конференция в Йокохама Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Тиери Бойоре, Жан-Доминик Сенар, Хирото Сайкава и Осаму Масуко на конференция в Йокохама Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Френската компания Renault отново проявява амбиции да се превърне в най-големия автомобилен конгломерат в света, като вкара под шапката си японския Nissan и италианоамериканския Fiat Chrysler. За това пише Financial Times.

Арестът на вече бившия изпълнителен директор Карлос Гон изглежда не се е отразил на плановете за растеж в Renault, а сега амбициите на компанията дори изглеждат още по-големи. С тази смела задача се е заел президентът Жан-Доминик Сенар за предстоящите 12 месеца.

Преговорите с Fiat Chrysler (FCA) се подновяват 3 години след намесата на френското правителство, довела до замразяването на проекта (15% от собствеността на френския автомобилостроител е държавна).

Джон Елкман – президентът на FCA, активно търси партньор за сливане във Франция. PCA Group (Peugeot, Citroen, Opel и други) също са сред потенциалните купувачи според запознати със случая.

Преди Renault да стартират наново преговорите, ще трябва да завърши сливането с Nissan, което би я превърнало в лидер на световния пазар на автомобили, изпреварвайки Volkswagen и Toyota.

За справка през 2018 г. французите и японците са продали малко под 10,8 млн. коли в целия свят. Ако към тази цифра прибавим и 4,5 млн. продажби на Fiat Chrysler, тогава ще сме свидетели на безпрецедентно разместване на водещите фигури в автомобилната индустрия.