Илон Мъск може да бъде отстранен от Tesla през лятото

Управата подкрепи бизнесмена, но предложението ще бъде гласувано през следващите месеци

14:09 | 29 април 2018
Съоснователят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Съоснователят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Шефът на Tesla – Илон Мъск, може да бъде отстранен от поста си през юни. Тогава Съветът на директорите на производителя на електромобили ще гласува новата политика на компанията, която предвижда назначаването на независим изпълнителен директор, съобщава Bloomberg.

Предложението за смяна на Мъск идва от калифорниеца Джинг Цзао, който притежава 12 акции с право на глас. Той смята, че компанията трябва да провежда по-прагматична политика. Идеята му обаче засега среща съпротивата на Съвета на директорите, който дори публикува официално изявление, пише AutoMedia.bg.

„Управата на Tesla счита, че успехът на компанията в този момент не би бил възможен, ако тя се оглавява от друг човек, който не реализира характерния за Илон Мъск натиск в бизнеса. Смятаме, че за да може компанията да продължи да се развива по най-добрия начин, е най-добре тя да се управлява от господин Мъск, който продължава да заема длъжността си”, се казва в официално съобщение до медиите.

Въпреки това изявление е напълно възможно акционерите да гласуват за смяната на Мъск. Причината е, че Tesla все още не може да достигне предварително обявения план за производство на 2500 бройки от Model 3 на седмица. Освен това компанията продължава да трупа огромни загуби. Самият Мъск е начело на Tesla от 2004.