Каква е разликата между каталожния и реалния разход на автомобилите

Проучване на френска компания установи значителни разлики между двата показателя

10:07 | 27 март 2018
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Френската компания Carly изследва повече от един милион автомобила, движещи се по пътищата на Европа, за да установи разликата между обявения от производителя разход на гориво и реалния, пише Automedia.bg.

Колите са произведени през периода 2004-2016, като при някои от тях разликата между обявения от производителя и реалния разход достига 75%. Най-фрапиращите резултати са отчетени при дизелови автомобили, произведени през 2016. Експертите от Carly са изчислили, че при годишен пробег от 20 000 км собственикът на колата може да похарчи до 1000 евро повече за гориво.

Един от основателите на Carly – Авид Авини, твърди, че постоянно съществува конфликт на интереси по отношение на разхода на гориво. В продължение на години задължителните нива на вредни емисии CO2 спадат, но в същото време хората си купуват все по-мощни и по-луксозни автомобили. Така всеки нов въведен стандарт за екология трябва да доведе до намаляване разхода. И това става, но не в реални условия, а при тестове в лаборатории.

„Истината е, че разходът на гориво до голяма степен зависи от стила на шофиране на конкретния човек. Всеки един шофьор обаче първоначално вярва на обявените от производителя данни и едва когато забележи разликата, започва да се притеснява”, обясни Авини.

В Европа вече започва да действа нова система за тестване на автомобилите - WLTP, която заменя досега съществуващия протокл NEDC. Новата технология обаче влиза в сила от август, а дотогава производители ще карат по старата.