VW, BMW и Renault се обявиха против новите тестове за вредни емисии

Новите процедури, въведени от ЕС, ще окажат негативно влияние върху печалбите, смятат автопроизводителите

14:36 | 26 март 2018
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Три от водещите европейски автомобилни производители – BMW, Renault и Volkswagen Group, предупредиха, че новите процедури за тестване на вредните емисии на двигателите, въведени в Европейския съюз, ще окажат негативно влияние върху производството и съответно върху печалбите им.

Това предава автомобилният портал Automotive News, цитиран от Automedia.bg.

От BMW вече обявиха, че през май спират производството на някои модели, за да може да бъдат извършени необходимите промени по техните двигатели. Мярката ще засегне различни версии на 7-Series, както и на кросоувърите X1, X2, X5 и X6. Говорител на баварския автоконгломерат коментира, че прекъсването на производството може да трае между няколко седмици и няколко месеца в зависимост от модела.

На свой ред Volkswagen Group призна за потенциални затруднения при извършването на тестове на свои автомобили по новата система WLTP. Финансовият шеф на концерна Арно Антлиц заяви, че производителят от Германия е изправен пред „сериозни финансови изпитания”, свързани имено с въвеждането на новата методика.

За подобно нещо алармира и главният изпълнителен директор на Renault – Карлос Гон, според който системата WLTP ще окаже влияние върху компанията му през периода септември 2018 – април 2019 г.

„Ние още не сме наясно колко ще ни струва въвеждането на новите методи за изследване, тъй като не се знае кои от тях ще бъдат одобрени. Не сме наясно и колко бързо ще се случи това. Във всички случаи обаче ще ни се наложи да платим висока цена, за да добавим новите технологии и оборудване”, обясни Гон.

Новата методика на тестове WLTP заменя досега използваният NEDC, като по нея задължително трябва бъдат изследвани всички автомобили, произведени след септември 2018 г., преди да бъдат пуснати в продажба. Новият протокол включва замерване на вредните емисии по време на движение в реални условия, които ще бъдат сравнение с нивата, получени при измерване в лаборатория.