Новото Bugatti – хиперхибрид с 1800 к.с. и цена от 4 млн. долара

Купето Tourbillon на стойност 4,1 млн. долара съчетава атмосферен V-16 силов агрегат с два електромотора, разположени отпред, и един електромотор, разположен на задния мост

13:19 | 21 юни 2024
Обновен: 18:16 | 21 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bugatti Automobiles
Снимка: Bugatti Automobiles

Tourbillon е новият модел на Bugatti, който замества отиващия си Chiron докато компанията се стреми да разшири господството си в областта на хиперавтомобилите и да си осигури по-силна позиция в рамките на компанията майка Volkswagen AG.

Това е второто Bugatti, което излиза от съвместното предприятие на Porsche AG и Rimac, създадено през 2021 г., и което постепенно трябва да насочи Bugatti към електрическите автомобили. Реорганизацията по онова време се разглеждаше като доказателство, че големите автомобили с двигател с вътрешно горене на френската марка нямат решаваща роля във VW, тъй като стратегията на VW се фокусира върху производството на електромобили.

По-рано тази година производствената серия на Chiron от 500 бройки приключи с пускането на Chiron Super Sport на стойност 3,9 млн. долара; последните модели на Bugatti с двигател W16 - Bolide и W16 Mistral, започват доставки по-късно тази година.

Купето Tourbillon на стойност 4,1 млн. долара съчетава атмосферен V-16 силов агрегат с общо 3 електромотора - два разположени отпред, и един на задния мост. Това е първият хибриден двигател в 115-годишната история на компанията. Той има обща мощност от 1800 к.с. и е разработен специално за Tourbillon. Според френския автомобилен производител автомобилът може да развие максимална скорост от 445 км/ч.

"Марката Bugatti е свързана с наследство, с майсторство, със занаятчийска работа, и двигателят с вътрешно горене все още много се вписва в тази картина", заяви главният изпълнителен директор на Bugatti Мате Римац пред телевизия Bloomberg. "Чувствахме, че хората все още искат майсторството на двигателя с вътрешно горене."

Bugatti Tourbillon Източник: Bugatti Automobiles

В коментарите си за пресата относно автомобила главният технологичен директор на Bugatti Емилио Скерво определи хибридната разработка на Tourbillon като "най-трудната възможна опция". Има нова осемстепенна скоростна кутия с двоен съединител и 37-километров пробег изцяло на ток; задвижващият агрегат намалява емисиите със 70% в сравнение с предшественика си.

Новият суперавтомобил със задвижване на всички колела превъзхожда постиженията на своя предшественик Chiron, чиято мощност е 1500 к.с. и струва 2,6 млн. долара. Tourbillon ще се конкурира с такива електрически хиперавтомобили като Rimac Nevera за 2 млн. долара и Pininfarina Battista за 2,2 млн. долара. Друг потенциален конкурент, Ferrari, представи първия си хибрид в историята - SF90 Stradale, през 2019 г., като специалните варианти струват близо 1 млн. долара. Но салонът на Bugatti е далеч по-разкошен от техните.

В центъра на волана швейцарските часовникари са създали сложен инструментален клъстер с три индикатора, който има вид на ръчен часовник от висок клас. Tourbillon означава вихрушка на френски; в механичното часовникарство турбийонът е механизъм, който върти компонентите вътре в часовника, за да увеличи точността.

Bugatti Tourbillon Източник: Bugatti Automobiles

Изработени от титан, сапфир и рубин, приборите остават неподвижни, докато воланът се върти около тях, като подходящо въплъщение на името на автомобила. Bugatti не посочва кой часовникар ги е завършил. Въпреки модерната естетика на автомобила и усъвършенстваните двигатели под капака му, интериорът му изглежда аналогов.

Централната конзола между двете седалки съчетава кристално стъкло и алуминий, за да покаже копчетата за управление и превключвателите, разположени по протежение на вертикална колона. Като препратка към уредите за стартиране в оригиналните модели Bugatti, водачите ще трябва да издърпат или натиснат лост, за да запалят или изгасят автомобила.

Единственият екран в купето, който показва Apple CarPlay и данни за автомобила, остава скрит, освен ако не бъде поискан чрез разгръщането му от горната част на централната конзола. Той се разгъва в пълен пейзажен режим за пет секунди.

Bugatti Tourbillon Източник: Bugatti Automobiles

Извън автомобила, каросерията се характеризира по страните си с характерната форма на подкова, която е определяла както съвременните Bugatti, така и класическите модели Bugatti като Type 57SC Atlantic. Tourbillon изглежда по-строен от Chiron, със скрито задно крило, което действа като въздушна спирачка за подобряване на стабилността при намаляване на скоростта. Също така, за разлика от Chiron, Tourbillon има две двукрили врати, които позволяват лесно влизане с натискане на бутон.

Ръководителите на Bugatti не уточняват дали ще използват версия на Tourbillon за опит за нов рекорд за максимална скорост - титла, която Bugatti е държал в различни периоди в миналото. Ще бъдат произведени общо 250 екземпляра. Доставките ще започнат през 2026 г.