Как работи градът-държава или 4 мита за Сингапур

Средната цена на тристаен апартамент сега е около $ 347 хиляди, а за 20 години цените на жилищата са се удвоили

12:57 | 28 февруари 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

При споменаването на града-държава Сингапур, много е вероятно някои да се сетят за известна песен на "Танго" Магнолия ", в която Сингапур е описан като "бананово-лимонов, където плаче океанът". В интерес на истината, тук няма нито едното, нито другото, а дори присъствие на океана може да се нарече с голямо преувеличение, доколкото тази страна в Югоизточна Азия се измива от Сингапур, Малакския пролив, както и от Южнокитайско море. Това посочва в коментара си Евгений Соловьов, от бюрото на ТАСС в Сингапур, като развенчава 4 популярни мита за живота в града-държава.

Мит номер 1: живеят крокодили, но не расте кокосовият орех
Ако отидете в някой магазин за хранителни стоки в Сингапур, очите ви се разбягват от разнообразието на плодове - тук можете да намерите тропически екзотики и банани, лимони, ягоди и ябълки, които са ни познати. Обаче по-голямата част от плодовете и зеленчуците се внасят в Сингапур от други страни. Според статистиката, около 90% от всички храни, включително плодове и зеленчуци, са експортни. Основните доставчици са както съседните страни - Австралия, Индонезия, Малайзия, Тайланд, така и разположените на други континенти - Бразилия, Мексико, Съединените щати, както и страните от ЕС.
Основният проблем, разбира се, е липсата на земя - в края на краищата, на площ от 720 кв. км е разположена цялата държава, с правителството, с боеспособна армия, флот, индустрия, мощна финансова система. Разбира се, не трябва да забравяме, че правителството прави всичко възможно за създаване на комфортни условия за живота на обикновените хора: постоянно се строят нови жилищни комплекси, болници, училища, детски градини, изгражда се система за обществен транспорт.

В същото време, в условията на мегастроежите, небостъргачи и други атрибути на съвременния мегаполис, властите по всякакъв начин пазят дивата природа, зелените пространства. Може би затова дори на главната търговска улица в центъра на Сингапур лесно можете да срещнете питон, а крокодилите живеят във водни резервоари. А да не говорим за маймуните - редовни гости на почти всички жилищни сгради.

Мит номер 2: за дъвченето на дъвката ще те набият с пръча и ще те вкарат в затвора
Да, Сингапур е известен със своите глоби, а понякога и със сурова наказателна система, когато виновните са осъдени на удари с пръчки от ратан. А за туристи е измислен слоганът fine city, в който английската дума е и "прекрасен" и „глоба”.

Факт е обаче, че известната забрана за дъвка се отнася и за доставчиците и продавачите на тези продукти. Разбира се, ако започнеш да продаваш дъвки в магазина си, можеш да се озовеш в затвора до две години и да платиш глоба от $ 73 000. Но ако донесеш 2 пакета и ги използваш, никой няма да те наказва, още повече няма да те наложи с пръчка. Важното е да не се хвърлят извън кошчета, и като цяло да не се прави боклук. За това заплашва административното наказание, а глобата може да достигне 730 долара.

Що се отнася до телесното наказание, това може да го определи само съд на мъже на възраст между 18 и 50 години, човек може да получи не повече от 24 удара с пръчки за едно престъпление. Наказателният кодекс предвижда такива наказания за 35 престъпления, включително въоръжен грабеж, отвличане, организиране на бунтове, вандализъм, изнудване, пране на пари, незаконно притежание на оръжия и т.н. Но можете да получите пръчки за незаконен престой в страната за повече от 90 дни.

Властите считат тази мярка за най-добрия начин за ограничаване на незаконните имиграционни потоци. Като цяло чужденците не трябва да разчитат на милостта на местното правосъдие. Например през 2015 г. двама млади германски граждани бяха осъдени на два месеца затвор и три удара с пръчки за рисуване по вагоните на сингапурското метро.

Мит номер 3: всички говорят английски или все пак на синглийски?
Според конституцията на страната официалните езици тук са английски, малайски, китайски, тамилски. Началното образование се провежда на английски език, а след това децата избират родния си език като втори. Всички знаци, указания, основни медии са на английски език.

Освен това самите сингапурците са уверени в отличния си английски език и често са обидени, когато се наричат ​​техния език "Singlish" - произхождащ от Сингапур и английски.
Факт е, че огромно езиково влияние оказват и други езици, които говорят представители на различни националности, живеещи тук. На първо място, това са диалектите на китайски - фуцзянски и гуандунски, както и малайски. Например, сингапурците могат да добавят цялостни фрази от други езици към английско изречение, за да засилят предаването на емоции, хората обичат много да вмъкват частици от китайски.

Друга трудност за възприемане е широкото използване на съкращения или абревиатури. Така че, ако поискате указания за най-близката метростанция, тогава ще бъдете изпратени в MRT (Mass Rapid Transit) - така метрото се нарича тук. Или вместо обичайните „да“ или „не“, сингапурците ще ви отговорят с сan или сan no.

Ето защо, в повечето случаи, чужденците могат първоначално да комуникират със сингапурците с много трудности.

Мит номер 4: тук живеят само милионери
От една страна, стандартът на живот в града-държава несъмнено е много по-висок, отколкото в други страни от Азия и като цяло в света. Според неотдавнашно проучване на Credit Suisse Research Institute миналата година броят на милионерите в Сингапур е нараснал с 11% и надхвърли 183 хиляди души, което е приблизително 3,8% от общия брой на гражданите и лицата с постоянно разрешение за пребиваване. По броя на милионерите републиката се нарежда на девето място в света, отстъпвайки на  Австралия, Нова Зеландия, Канада и Дания. Но в същото време доходите на всяко четвърто семейство тук варират от 730 до 3,6 хиляди щатски долара, докато средните разходи за семейство от трима души тук се оценяват на 3,5 хиляди долара. В този смисъл 25% от семействата изпитват бюджетен дефицит. 

Икономистите са изчислили, че основните разходи са за храна и транспорт. Говорим главно за обществения транспорт, тъй като само богатите хора могат да си позволят да си купят кола.

Много от тях също виждат Сингапур като мегаполис с великолепни небостъргачи, луксозни жилищни комплекси или дори вили в центъра на града. Но в действителност около 80% от цялото население живее в  бюджетни домове. Повечето от тях приличат на типично панелно строителство в много градове на Източна Европа.

Средната цена на тристаен апартамент сега е около $ 347 хиляди, а през последните 20 години цените на жилищата почти са се удвоили.