Финландският парламент одобри закон, който затяга закупуването на земя от чужденци

Новите правила ще помогнат за ефективно разрешаване на ситуации, в които собствеността на дадено лице застрашава сигурността на страната

17:50 | 27 февруари 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Финландският парламент одобри законопроект, регулиращ придобиването на собственост на територията на Финландия, включително закупуването й от чужденци извън ЕС. Това съобщи в сряда пресслужбата на финландското правителство, посочва ТАСС.

"Парламентът одобри нова наредба за използването на територията и собствеността. Това включва процедури за получаване на разрешителни за придобиване на собственост от лица извън ЕС и Европейското икономическо пространство, приоритета на държавата при закупуване на имоти в райони със стратегическо значение, както и нов закон за обратно изкупуване на земи, обслужващи интересите на сигурността на страната ”, се казва в изявлението.

Новото законодателство, обясняват от кабинета, ще помогне за по-ефективно разрешаване на ситуации, в които собствеността на дадено лице може да застраши безопасността на Финландия. Сега документите трябва да бъдат одобрени от президента на страната, след което те ще влязат в сила.

"Министерството на отбраната ще говори за тях по-подробно след одобряването им", заявиха от кабинета.

По-рано работната група на Министерството на отбраната изготви доклад, в който беше предложено да се обмисли възможността за предоставяне на финландската държава на привилегировано право да купува имоти близо до стратегически важни обекти, включително военни бази, важни транспортни и морски коридори и пристанища. Освен това документът предлага да се помисли за система, в която гражданите на държави извън ЕС и Европейското икономическо пространство ще трябва да получат разрешение за закупуване на имоти във Финландия.

Работната програма на сегашното правителство посочва най-важните от гледна точка на сигурността региони, които могат да бъдат защитени на законодателно ниво, което означава ограничения върху закупуването на земя от чужди граждани. Доскоро финландското законодателство не ограничаваше придобиването на земя от чужденци в страната.

Собствеността на земята от чужденци е обсъждана още през 2014 г., тогавашният шеф на комисията по отбрана на финландския парламент, а сега и министър на отбраната, Юси Ниинистьо, предложи да се забрани продажбата на земя и недвижими имоти във Финландия на руснаците, например, или да се накара Русия да даде на финландците подобни права, които в момента са ограничени. "Чуждестранната собственост върху земя на финландска територия е изключително проблематична, ако подобни права на Финландия са ограничени в страна, чиито граждани са свободни да купуват земя във Финландия." Става дума "за забрана на продажбата на граждани на трети страни, които не са част от европейската икономическа зона", цитира думите на министъра на отбраната ТАСС.