Проф. Бърнстийн: Образователната система трябва да бъде приватизирана

Boom&Bust, 20.03.2016

21:42 | 20 март 2016
Автор: Investor.bg
Проф. Андрю Бърнстийн в Boom&Bust, 20/3/2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Андрю Бърнстийн в Boom&Bust, 20/3/2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обективизмът представлява философията на Айн Ранд. Тя стъпва върху неотменимите права на индивида – разум, егоизъм и laissez-faire капитализъм. Това каза американският философ и икономист проф. Андрю Бърнстийн в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Калин Манолов, основател  и съсобственик на Издателска къща „Мак“, проф. Бърнстийн обясни същността на либерализма, както и на обективизма.

"Обективизмът се бори срещу голямата държава, ограниченията на свободата във всички възможни посоки", каза Манолов. Той е систематична философия на разума и свободата, в чиято основа са индивидуалните права. Като философия се заражда през 50-те и 60-те години на миналия век в САЩ. Философията на Айн Ранд дава интелектуалното въоръжение за защита морала на капитализма, тъй като атаките срещу него са в областта на морала и трябва да бъдат отбивани, обясни още той.

Икономическата история на капитализма не се познава и остава неразбрана, а причината за това се крие в многобройните преподаватели и журналисти, сериозно повлияни от марксизма. Те представят много изкривена версия на това какво представлява капитализма, заяви американският философ.

Проф. Бърнстийн коментира още президентската кампания в САЩ през погледа на капиталистическата система. "Мисля, че най-малкото зло в момента е Тед Круз. Не харесвам подтикваните от неговата религия представи за социалните проблеми, но той е принципен поддръжник на свободния пазар и правата на личността."

По отношение на религията като фактор за приемане ценностите на капитализма и принципите на свободния пазар проф. Бърнстийн заяви, че религията е пречка, а не фактор. Според него, за да бъдат научени тези принципи в арабско-ислямския свят например, трябва да бъде преодоляна първо вярата, за да се възприеме, че животът на човек принадлежи единствено на самия него.

Според американския икономист и философ първата стъпка за прехода от смесена икономика към капитализъм е приватизация на образователната система. "Щом социалисти контролират образователната система, младите хора ще бъдат индоктринирани и ще учат тази изкривена версия на капитализъм. Трябва да приватизираме образователната система, за да учим децата да мислят независимо. Това отнема време, но ако имаме общество от независими хора, те ще искат правата им да се спазват. Независимите хора могат да управляват живота си без да имат нужда държавата да се грижи за тях."

Вижте целия разговор във видеото: