Философията на парите, лихвените проценти и централното банкиране

Георги Ганев, икономист и преподавател в СУ, Boom&Bust, 01.04.2018

21:36 | 1 април 2018
Автор: Севделина Илиева
Георги Ганев, икономист и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Ганев, икономист и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката на вдигане на лихвите в САЩ започна още при Йелън, а наскоро чухме заявки от новия председател на Фед Джером Пауъл за три повишения до края на годината. Това означава, че ще започнат да се напрягат бизнеси, които съществуват само заради ниските лихви. Има сериозно опасност от рецесия. Това коментира Георги Ганев, икономист и преподавател в Софийския университет, в последното издание на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria. 

Ганев направи преглед на паричната теория и лихвените проценти в рамките на трите основни школи - кейнсианската, австрийската и новата институционална. 

"В момента централното банкерство в света е изцяло доминирано от кейнсианска идеология. Тя твърди, че намаляването на лихвите е полезно за икономиките, защото стимулира икономическата активност, и ако не беше то, нещата щяха да са много по-зле", посочи Ганев.

"Австрийската икономическа школа твърди точно обратното - че лихвените проценти са изключително важен координационен механизъм. Когато целият пазарен сигнал бъде унищожен изкуствено с едно властово решение, тогава хората получават фалшиви сигнали", допълни той.

По думите на Ганев, ако лихвеният процент се държи изкуствено нисък, тогава ще се спестява по-малко, отколкото той подсказва, и когато бизнесът започне да инвестира в производствен капацитет, за да достави тези бъдещи стоки, които ще бъдат потърсени заради това спестяване, а това така и не се случва, се стига до криза в икономиката.