Стратегическо лидерство в управлението на бизнеса

Анастас Гогов в Boom & Bust, 10.02.2018

11:30 | 11 февруари 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Ние работим с успели хора, които искат да бъдат още по-успешни. Това каза Анастас Гогов, основател, екзекютив коуч и фасилитатор на The Management Board, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. "Това са собствениците на бизнеса, управителите или изпълнителните директори, от тях зависи какво ще реализира организацията като продажби, приходи, печалби, как ще развива своите конкурентни предимства, как ще се разграничава от останалите, които са в същия бизнес сегмент, в който оперира". 

"И приходите от продажи, и конкурентните предимства са функция на лидерството, на начина на мислене". 

Това, което предлагаме, като формат, е че преди 5 години създадохме един бизнес клуб, The Management Board, в който те се срещат всеки месец, за да разговарят на това стратегическо ниво, обясни събеседникът. По думите му въпросите, които се поставят са кои са важните перспективи, кои са казусите, които стоят пред тях на дневен ред, какъв споделен опит да обменят помежду си. "На този споделен опит, който идва от различни перспективи, си отговарят на въпроса как да изградят един успешен сценарий, чрез който да се движат напред".  

Десет души мислят по-добре от един, това е една от важните концепции, на която стъпва тази мрежа, поясни Гогов. "Няма как с мисленето, с което си влязъл в един проблем, да го разрешиш. Трябва ти друга перспектива".

"Ние фасилитираме тези срещи, като създадохме една мемтодология, един процес, който работи за тези хора, на това високо ниво, за да се потопят изцяло. Приципът е, че веднъж в месеца ти имаш своята среда, своят частен борд на директорите. Можеш да си изключиш телефона, да сложиш нещата на пауза и да погледнеш гората отгоре, да видиш стратегически голямата картина. Не да бъдем служители на бизнеса, а да мислим на ниво процеси - как бизнесът оперира и как можем да го управляваме проактивно, а не да гасим пожари". 

Защо е важно да се изграждат подобни мрежи? Кои са основните проблеми, които тревожат бизнес лидерите в България? 

Повече вижте във видеото.