Сътресенията в Иран - причини и следствия

Мохамед Ибрахим в Boom & Bust, 07.01.2018

22:00 | 7 януари 2018
Автор: Кирил Петков
Мохамед Ибрахим, експерт по Близкия Изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мохамед Ибрахим, експерт по Близкия Изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В основата на протестите в Иран има икономически искания и това е нормално. Политиката, която води президентът Хасан Рухани е либерална в системата на ислямската държава. този либерализъм се харесва на Запада и на външния свят, но крие и своите опасности. Това каза Мохамед Ибрахим, експерт по Близкия Изток, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. 

"В ислямската държава има точни линии, които никой не може да избегне, но Рухани не е от консерваторите. Той победи срещу тях на изборите. Той освобождава икономиката, приближава се към Запада и не е толкова рязък като Махмуд Ахмадинежад. Всичко това вече се знае".

Икономическите проблеми, които съществуват в Иран, не засягат цялото население и тези, които са засегнати имат своето право да протестират, каза гостът. "Това не се случва за пръв път в Иран. Той не е като в други режими, където подобни протести са невъзможни".

"Проблем при такива протести настъпва тогава, когато те излизат извън контрола на организаторите, когато се намесват трети страни, които подтикват към вандализъм, подчерта".

Трябва ли реториката към Иран да бъде много по-премерена на фона на случващото се в Сирия? Какво различава Сирия от Иран? Защо Иран е "на прицел" на различни международни интереси? Нормализира ли се вече ситуацията в Сирия?

Вижте целия коментар.