Базисният проблем на образователната система – липсата на свобода

Иван Господинов, председател на сдружение Образование без раници, Boom&Bust, 19.08.2017

21:30 | 19 август 2017
Иван Господинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иван Господинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големият проблем в образователната система в България е този със свободата в образованието. Този проблем е комплексен и засяга всяка област от системата.

Това заяви в Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев председателят на сдружение „Образование без раници“ Иван Господинов.

Смисълът за свободата в образованието за учителя е той да може да упражнява професионализма си по възможно най-добрия начин. Когато аз вляза в клас и не мога да отговоря на конкретните текущи нужди на моите ученици, защото по план не съм стигнал дотам или въобще не е предвидено да се стига до там, се получава конфликт.

„Въпросът е в каква роля влизам в училище – като професионалист, който може да планира работата, да направи връзката между това как материалът трябва да се преподаде на конкретните деца. В България се работи доста централизирано и не се взимат предвид нуждите на конкретните ученици, училища, общности“,

По време на разговора гостът в студиото направи обстойна дисекция и на останалите проблеми, които би следвало да бъдат решени, за да може образователната ни система да влезе в нов етап на развитие.