Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Виетнам - как България да се възползва от потенциала на пазара

Симеон Димчев в Клуб Инвестор, 17.09.2016

22:08 | 17 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Симеон Димчев, председател на Дружество за приятелство на България с Виетнам. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Димчев, председател на Дружество за приятелство на България с Виетнам. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България се знае много малко за Виетнам и това, което се знае е от преди 30-40 години. Това каза председателят на Дружеството за приятелство на България с Виетнам Симеон Димчев в предаването „Клуб Инвестор“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Двустранните икономически отношения между България и Виетнам не са добри. България, като държава, е дала най-много на глава от населението в подпомагане на Виетнам, а в момента сме на последно място от всички Източноевропейски страни по стокообмен", каза Димчев.

„За изминалите 10 години чуждестранните инвестиции са в рамките на 18-20 млрд. долара. Само за първите осем месеца на тази година са 14,6 милиарда долара външни вложения. Тази държава, която тръгна от недоимъка, през 1986 година тръгна по нов път, като загърбиха комунистическите постулати, а тръгнаха да се вместват в глобалната икономика“, каза Димчев.

"Там се сглобяват 11 вида автомобила по лиценз", а "на година се откриват по 1,4 млн. работни места", подчерта гостът.

По думите на председателя на дружеството за приятелство с Виетнам населението официално е 94 млн., "но се говори, че са към 100, като младото население е 65%". "Цените са съпоставими с българските, заплатите са по-ниски, но Виетнам е на пето място в света по преодоляване на бедността", а "според класацията на Forbes Виетнам е на четвърто място по показател щастие", каза още Димчев.

Вижте целия коментар: