Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дуалното образование влиза в 40 гимназии

Петя Евтимова в Клуб Инвестор, 17.09.2016

20:30 | 17 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Петя Евтимова, ръководител на проекта ДОМИНО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.
Петя Евтимова, ръководител на проекта ДОМИНО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

По програма ДОМИНО се изготвят изцяло нови учебни програми в България за дуално обучение. Целта на програмата е да покаже как може да работи този тип обучение. Това каза ръководителят на проекта ДОМИНО Петя Евтимова, бивш зам.-министър на образованието, в предаването „Клуб Инвестор“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Тя коментира темата за дуалното образование, където новост е по-мащабното навлизане на бизнеса в профилираните училища. 5000 ученици ще бъдат обучавани по този начин от тази година.

„Швейцария е държавата с най-малка младежка безработица в Европа – около 4%. Това се дължи на формата на обучение, която съчетава учебните занятия с работа. Учениците възраст между 15 и 18 години прекарват 2 дни в училище и 3 - на конкретно работно място. Завършвайки училище, те имат професия, която веднага могат да започнат да практикуват“.

Тази практика вече се прилага и в България, като е адаптирана към българското законодателство. От 9 клас започва подготовката, а в 11 клас се прилага на практика методът „2 дни в училище – 3 дни на работното място“, обясни Евтимова. Тези отработени дни се заплащат и това е най-привлекателното за младите хора, каза още гостът.

По думите на Евтимова на учениците се заплаща 90% от минималната работна заплата съобразно изработеното време, както е регламентирал законодателят.

"Фирмите, които работят по проекта са много. Миналата година започнахме с пет фирми, а в момента работим в 14 града и всяко училище има между две и 15 партниращи компании“.

Швейцария отпуска по проекта 3 млн. швейцарски франка и 500 швейцарски франка се осигуряват от българската държава, чрез министерството на образованието, каза Евтимова. "Те се използват за изработването на изцяло нови учебни програми, които се пишат от професионалисти, изпратени от партниращите компании и които работят съответната професия през последните 3 до 5 години".

Проектът ДОМИНО е финансиран от Швейцария по искане на българската държава за предоставяне на експертиза в областта на дуалното образование и е ръководен от посолството на страната в България.

Вижте целия коментар: