Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: САЩ нямат доверие на европейците

д-р Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, „Клуб Investor”, 25.09.2021

20:33 | 25 септември 2021
Автор: Александра Попова

Преди седмица Франция отзова посланика си за консултации поради дипломатически скандал, при който Австралия отказа сделка за френски подводници в полза на САЩ. Това беше унижение не само за Франция, но и за цяла Европа. Германия си замълча, защото в Берлин се намира централата на американското военно командване. Англо-саксонският пояс не позволи на европейските интереси трайно да установят присъствие в Тихоокеанския регион. Това смята д-р Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, в ефира на предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков. 

През 1941 г. британският премиер Уинстън Чърчил и американският президент Рузвелт се срещат по време на Втората световна война и подписват Атлантическата харта, която регламентира визията им как ще изглежда следвоенна Европа. По време на третата си среща подписват секретен протокол, който носи името „Американско-британски документ за сътрудничество в областта на сигурността“. Двете държави регламентират, че Великобритания и САЩ ще споделят разузнаване и конфиденциална информация, която няма да бъде споделяна с европейските съюзници или Съветския съюз. По-късно мрежата се разраства, като към нея се включват Австралия, Нова Зеландия и Канада, разказа гостът.

"Документът носи още името "Пет очи". Това споразумение влиза в сила години по-късно – през 1946 г., тъй като година по-рано Хари Труман създава ЦРУ и модерната архитектура на американската разузнавателна общност. Мрежата се оформя в продължение на 14 години, но Европа никога не е била част от нея". 

Друга тема от разговора бе свързана с щетите, които може да понесе НАТО след разривът на отношенията между САЩ и Франция.

"Според мен възможните сценария са два. Единият вариант е AUKUS да се разрасне и към него да се присъединят Нова Зеландия, Япония,Канада и други държави, така че да се превърне в НАТО в Пасифика. Това би означавало колективна защита, която да предвижда създаване на институции, които да гарантират колективната отбрана. Другата опция е този съюз да спре да се развива и да прерасне във военно сътрудничество без институционализъм".

Д-р Искрен Иванов смята, че рано или късно САЩ ще трябва да интегрират Япония в това споразумение, тъй като едва ли разполагането на ядрени подводници в Австралия е достатъчно, за да задържи Китай.

"Общата европейска армия е нож с две остриета".

Американските президенти винаги са намеквали, че европейските отбранителни сили са възможни само и единствено в рамките на НАТО. В противен случай европейските структури ще дублират Алианса, уточни д-р Искрен Иванов.

"От една страна ще създаде обща европейска идентичност, но от друга САЩ ще могат да се изтеглят от Европа. Така би могло отбранителните структури в НАТО да бъдат поставени под командването на европейски офицери. Това би означавало Европа сама да се справи с техническото, икономическо, военно и стратегическо обезпечаване на Алианса", добави още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.