Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Узбекистан има потенциала да се превърне в икономически лидер в Централна Азия

Любомир Гетов, собственик на Another Point Advisors, „Клуб Investor”, 18.09.2021

21:02 | 18 септември 2021
Обновен: 10:00 | 20 септември 2021
Автор: Александра Попова

Определено Узбекистан е страната, която тепърва ще заявява тоталния си превес в региона, ако изключим Казахстан, която има огромна територия и е най-развитата до момента страна в Централна Азия. Узбекистан е най-стабилната държава и има потенциала след 5-6 години да се превърне в регионален лидер. Това каза Любомир Гетов, собственик на Another Point Advisors, в ефира на предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков. 

Гостът е на мнение, че няма риск от разпространение на радикален Ислям в страните от Централна Азия след идването на власт на талибаните в Афганистан. 

"Таджикистан е по-уязвима страна, тъй като още при предишното завземане на властта талибаните са имали силно влияние в страната. Южните територии невинаги са контролирани от централните власти в Душанбе". 

Любомир Гетов е на мнение, че талибаните в Афганистан ще се концентрират изцяло върху собствената си държава.Вече 40 години Кабул е в състояние на постоянна война – със Съветския съюз или със силите на НАТО. На афганистанския народ му е писнало от военни действия. Талибанското движението е на пущуните, които представляват по-голямата част от населението в южната част на страната. В северен Афганистан живеят туркмени, казаки и узбеки. В момента се очаква най-накрая да има мир в страната.

"Талибанското правителство има да решава важни текущи проблеми. Афганистан е зависима от вноса на хранителни продукти и нямат обработваема земя. От решаването на вътрешно-политическите и икономическите казуси ще зависи дали талибаните ще останат на власт". 

Друга тема от разговора бяха бизнес възможностите със страните от Централна Азия.

Латвия и Финландия присъстват много по-сериозно от Китай и Русия. Българският бизнесмен е много по-предпазвив. В този регион тепърва ще има много бизнес. Само Узбекистан им население 33 милиона души. Всичките страни в региона има демографски прираст. С успокояване на ситуацията в Афганистан ще се появят инфраструктурни сделки, посочи Любомир Гетов.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.