Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Блокчейн технологиите ще променят глобалния бизнес модел

Стамен Горчев в Клуб Инвестор, 10.09.2016

21:42 | 10 септември 2016
Обновен: 21:44 | 10 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Стамен Горчев от hаsh.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стамен Горчев от hаsh.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Блокчейн технологията ни позволява да търгуваме един с друг без посредник, без да си имаме доверие чрез тази технология можем да осъществяваме сделки и да сме сигурни, че получаваме това, за което сме се договорили. Биткойна е само първото приложение на тази технология. Това каза Стамен Горчев от hаsh.bg в предаването Клуб Инвестор на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Той коментира проектът, който четири големи банки, обявиха – UBS, Deutsche Bank, Banco Santander и Bank of New York Melon – да създадат нова валута, базирана на блокчейн технологията, която стои зад биткойна.

Горчев каза, че е „скептичен“ относно идеята на четирите банки и, че тя не е прецедент, но „това не е идеята на блокчейн технологията“, поради наличието на посредници.

Блокчейн технологията е приложима за всички бизнесотношения в света, но ако започнем с тази идея никой няма да ни разбере, обясни Горчев, цитирайки Сатоши Накамото, създателя на биткойн.

„Накамото казва – нека приложим блокчейн технологията в биткойн, в парите, където е сърцето на капитализма, за да се види първо там, че работи. След това могат да се надграждат и да се строят нови системи, които позволяват премахването на борси, депозитари и самата държава дори“.

Какво е второто ниво блокчейн технологии? Къде е потенциалът? Защо промяната, която ще донесе биткойн и блокчейн технологиите е съпоставима с промяната, която предизвика появата на интернет?

Вижте целия коментар: