Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пазарът на ERP расте в интересен сегмент

Анастас Шопов в Клуб Инвестор, 10.09.2016

21:05 | 10 септември 2016
Автор: Кирил Петков
 Анастас Шопов, мениджър бизнес консултиране на Тим ВИЖЪН България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анастас Шопов, мениджър бизнес консултиране на Тим ВИЖЪН България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на ERP расте и при това в интересен сегмент - в малки и средни предприятия. Това каза Анастас Шопов, мениджър бизнес консултиране, Тим ВИЖЪН България, в предаването „Клуб Инвестор“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Четири са факторите, свързани с бурното развитие на технологиите и софтуера, които оказват огромно влияние върху едно производствено. Част от тях са световни тенденции, които се налагат в световните предприятия, а последното е българско явление. То се прояви много активно през последната година, която бе много интензивна от гледна точка на търсене на ERP-решения, защото имаше европейско финансиране".

На първо място е интернет на нещата – благодарение на технологиите производителите знаят много по-добре какви са интересите, предпочитанията и нагласите на техните клиенти, каза Шопов. "Това оказва много сериозно влияние на индустрията. Не само върху производството, а върху икономиката и бизнес модела, като цяло". 

Вторият фактор е по-тясната връзка на ERP с машините, обясни гостът. "Имаме вече машини, които ни казват, когато има някакъв потенциален проблем в своята работа. Следващата крачка е да използваме тази информация за автоматизация на производството".

По думите на Шопов ERP технологиите дават възможност и за управление на все по-големи масиви от данни. "Икономиката в цял свят е изправена пред огромното предизвикателство, че има огромни масиви от данни, които трябва да бъдат обработени и че това трябва да се случи на момента", каза той и допълни, че ERP дава решение на този проблем.

"Решенията за капацитетно планиране отдавна съществува в ERP системите по света и забелязахме, че все повече се налагат в България. Системата планира автоматично операциите, които трябва да се извършват в производството по най-добрия начин, за да има най-малка загуба на време и да произвеждаме най-много".

Каква е причината пазарът на ERP да отбелязва ръст именно в сегмента на МСП. На какво се дължи скока в интереса към капацитетно планиране в България през последната година? Какъв е мнението на мениджъра за бизнес средата и развитието на икономиката?

Вижте целия коментар: