Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Катар и Саудитска Арабия изместват френското влияние от Тунис

Аспарух Карастоянов, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, бивш търговски аташе в Близкия изток, "Клуб Investor", 31.07.2021

20:31 | 31 юли 2021
Автор: Александра Попова

Тунис винаги се е съобразявал с Франция, подобно на Алжир и Мароко. Влиянието на арабското коалиране в лицето на Катар и Саудитска Арабия увеличава тежестта си. Президентът на Тунис Каис Саид е по-ориентиран към Западна Eвропа и получава подкрепа оттам. Именно поради тази причина западноевропейските страни не се намесват. Военните са на улицата, като не са изразили пълната подкрепа към президента, но са на негова страна. Докато премиерът е обвинен в корупция - че са откраднати около 4,8 млрд. долара. Така коментира последните събития в Тунис Аспарух Карастоянов, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, бивш търговски аташе в Близкия изток, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Заради случващото се в африканската държава се появиха съмнения, че демокрацията там е подложена на риск. 

„Нека да се върнем преди 10 г., когато в Тунис 26-годишен уличен продавач се самозапали, което даде началото на Арабската пролет или великата революция в редица страни от Близкия изток като Египет, Либия, Сирия и в Йемен. Със случващото се (днес) в Тунис не може да се прави аналог с Арабската пролет".

Гостът коментира генезисът на събитията в региона. Преди Арабската пролет режимите в Близкия изток бяха създали тотално мълчание - включително липса на достъп до информация и пренебрегване на ролята на медиите. Страните в такава степен бяха затворени, че появаването на социалните мрежи като Facebook накара хората да излязат на улицата. 10 г. по-късно обаче резултатът е трагичен, смята Карастоянов. 

Според него преди Либия е била организирана държава - с лидер, който е управлявал по доста демоничен начин, но и с изцяло гарантирана социална сигурност. За обикновеният човек това е било държава, която давала спокойствие и хляб, гаранция за живот. Днес тя е разрушена от гражданска война и съществува в условията на пълен икономически хаос, както и борба между отделни политически групировки.

Карастоянов посочи, че навсякъде в Близкия изток имаме страни, създадени от различни племена, като Саудитска Арабия и Кувейт, например. В тях управляващото племе управлява в условията на силна диктатура над останалите не толкова организирани племена. По този начин диктатурата се явява инструмент за държавност – здрав социален ред в полза на управляващата фамилия.

анализаторът смята, че непознаването на народопсихологията на всяка една държава и на арабския свят доведе до тези трагични резултати и разрушение на цялостна държавна система и в следствие появата на различни видове религиозни групировки.

Специално ситуацията в Тунис в момента се диктува от две политически групировки. "Едната е твърдо за сериозен ислям и е по-скоро свързана с Турция и Саудитска Арабия. Другата партия, която общува с Катар, представлява по-мека форма на фундаментализъм", обясни гостът.

"Водещата партия създаде председателя на парламента, а другата издигна президента на Тунис на власт. Премиерът беше предложен от президента на Тунис, но постепенно започна да се коалицира с председателя на парламента, като се получи конфликт, в който беше разкрита корупция от страна на премиера.

Въпреки, че президентът е поканил министър-председателя, вторият постепенно "го предаде поради икономически интереси", затова беше отстранен, обясни още Аспарух Карастоянов. Вероятно е да се стигне до предсрочни избори, в които да се види коя партия е по-силна. 

Гостът бе категоричен, че в Тунис говорим за вътрешно политическа криза за разпределние на ресурси, тъй като това се случи в навечерието на гласуваната от Международният валутен фонд помощ от 4 млрд. долара за арабската държава.

Друга тема от разговора беше възможността Тунис да направи завой към по-радикален режим. Това нещо е напълно възможно, смята Карастоянов, тъй като в момента ислямът във формата на социална подкрепа на хората започва да печели пространство. Географски погледнато Тунис е притеснен от случващото се в Либия, а и също и от процесите в Алжир. Трябва да наблюдаваме ситуацията в Алжир през следващите няколко месеца, тъй като страната ще бъде лакмусът за бъдещите събития в Близкия изток, посочва експертът. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.