Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инвеститорите пак се спасиха в технологичните компании

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, "Клуб Investor", 24.07.2021 г.

21:32 | 24 юли 2021
Обновен: 15:47 | 28 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Инвеститорите се обърнаха отново към големите технологични компании след уплахата покрай увеличаващите се случаи на заразени с Covid-19. Очакванията са пазарите да не преживеят състресения, подобни на тези от 2020 г., заради успешните нива на ваксинация и натрупания опит в здравните системи. Има опасения за спад на имотния пазар в САЩ, заяви Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Над 70% от анкетираните очакват поскъпване на имотите - най-висок процент спрямо нивата от 2005 г. "Има база на сравнение с дълговата криза през 2008 г., смята Георгиев. "Друг фактор, който трябва да бъде отчетен, е големият брой агенти на недвижими имоти в САЩ - на един брокер в САЩ се падат около 125 души, а в Холандия е 1 650. Пазарът не изглежда толкова здравословно", коментира Георгиев и добави, че ръстът в цените е подтикван и от желанието на населението за намиране на убежище от инфлацията.

"Акциите на големите технологични фирми успяха да наваксат изоставането си и дори се представят по-добре от компаниите с малка пазарна капитализация. Прогнозите на анализаторите се промениха в посока нагоре и сега очакванията са да направят 5% по-добри печалби, което автоматично означава да видим S&P 500 на по-високи нива."

FAANG компаниите са вече изключително предвидими и продължават да вадят печалби като процент - маржовете им се запазват и те продължават да растат, което ги прави привлекателни за инвеститорите, каза Георгиев.

Над 85% от фирмите, особено във финансовия сектор, показаха по-добър ръст от очакването както на печалбите, така и на приходите, коментира Георгиев публикуваните през седмицата отчети на американските компании. 

Получилата се уплаха сред инвеститорите в началото на седмицата покрай 2%-то пропадане на индексите и изтегляне на печалби няма да има дълготраен ефект, защото има достатъчно свободен капитал, който очаква да се влее на пазара. "Това е шансът им да изкарат една добра доходност, тъй като вярват че печалбите ще са по-добри от очакваното."

Има очаквания, че трансформацията в автомобилния сектор може да се случи по-бързо от предполагаемото и традиционните автомобилни концерни да са сред основните печеливши. "Автомобилните гиганти ще започнат да възстановяват позициите си и акците им ще поскъпнат през следващите няколко месеца."

Инфлацията продължава да бъде тема, но инвеститорите повярваха на мерките на Федералния резерв на САЩ. "Видяхме и сериозна покупка на облигациите, като лихвите нямат друга посока освен да бъдат покачвани от страна на централните банки."Идеята на Фед за говоренето за инфлация проработи, а поне според пазара очакванията за сериозен ръст са овладени, каза Георгиев.

Суровините остават на високите си нива, основно заради проблемите във веригите и преминаването към новата зелена икономика. 

Няма сериозен импулс за покачване на цената на петрола от нивата 68-70 долара, смята Георгиев.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.