Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Липсва стратегия за развитие на културната сфера у нас

Д-р Момчил Георгиев, програмен мениджър на Международния фестивал "Софийски музикални седмици", „Клуб Investor“, 11.06.2021 г.

21:03 | 12 юни 2021
Обновен: 21:08 | 12 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Има един основен документ, който още от 1999 г. не е приет и това е Стратегия за развитие на българската култура. Това каза доц. д-р Момчил Георгиев, програмен мениджър на Международния фестивал "Софийски музикални седмици", в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„За последните 30 години може да наброите на шестия етаж в Министерство на културата 23 портрета на министри. Това означава, че няма приемственост и особено, когато няма стратегия, не може да се осигурят някакви стабилни жалони, около които да се изгражда политика за култура. Това е, което страшно липсва в България“, каза той.

Доц. д-р Георгиев каза още, че според него трябва да се предприемат действия по отношение на ревизии в културната сфера. „Не е тайна, че макар да е една от най-бедните социални сфери, там също могат да се правят злоупотреби. Това е едната страна на въпроса – другата е да има стратегия за развитие. Трябва да има съвместни усилия на целия сектор.“

Програмният мениджър на международния фестивал поясни, че бюджетът на престижното събитие се формира чрез субсидии от основните донори в лицето на Столична община и Министерство на културата, но и от привлечени средства, които идват от партньори от страната и чужбина.

„Те са под формата на пътни, авторски права, хонорари- подобни скрити финансови източници са също част от бюджета на фестивала. В този смисъл, фестивалът няма аналог“, допълни Георгиев и посочи, че извън многобройните прояви със свободен вход, цените на билетите са умишлено ниски, а изпълнителите са мотивирани от отношението, залите, приема на публиката и възможността да запишат участие във фестивал с петдесет и две годишна история.

Жизнеспособността на подобно събитие без финансов гръбнак е невъзможен, коментира Георгиев. Като пример той посочи, че извън Бродуейския тип театър, който е комерсиално предприятие, подобен тип сценично изкуство е субсидирано, включително репертоарни опери като Метрополитен, тези в Лос Анджелис, Питсбърг или Чикагската оперета.

„Културният продукт все пак е продукт, той се потребява, разпространява, все неща, свързани с авторски и сродни права, маркетинг, реклама - това е един огромен бизнес в областта на музикалните индустрии“, допълни доц. д-р Георгиев, който подготвя у нас студенти по музикален мениджмънт. Той разказа, че вече има добре реализирани специалисти на високи позиции в областта, а нуждата от подобни кадри расте.

По думите му, музикалната индустрия у нас, в някакъв смисъл е облагодетелствана, тъй като в момента работи на 50% капацитет на залите. В Германия и Франция например, оперите, филхармониите и другите сценични пространства са все още затворени.

„Истината е, че живото изкуство загуби много през този период. Многократно се увеличиха записите и сега, разбира се, берем плодовете от това, но нищо не може да замени живото изпълнение, синергията, която се получава в залата. 50% все пак са по-добре от нищо.“

В програмата на 52-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици” присъстват повече от 50 прояви с над 400 участници от 13 държави. Като програмен мениджър на събитието доц. д-р Георгиев разказа какво можем да очакваме.

„Всяка вечер има по 2-3 концерта до 1 юли. Предстои един много интересен концерт с корейска музика, за първи път толкова мащабно представяне на съвременна корейска музика в България. Има много хубави симфонични концерти, които сме подготвили с Варненска и Русенска филхармонии. Очаква ни и премиера на 10-та симфония на Бетовен за България. Има много български композитори, които творят специално за фестивала.“

Повече за това как се менажира един международен фестивал в България и за програмата на „Софийски музикални седмици” може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.