Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Първият български сателит в Космоса ще бъде факт до края на годината

Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком, в Клуб Investor, 27.08.2016

21:04 | 27 август 2016
Автор: Севделина Илиева
Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До края на годината се очаква изстрелването на първия български сателит в Космоса. Чрез реализацията на този проект Булсатком ще може да предложи повече канали и услуги на по-високо качество. Това коментира изпълнителният директор на компанията Максим Заяков в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му инвестицията е на стойност 200 млн. евро. Тя е финансирана основно от банки, в почти цялата си част от Експортно-импортната банка на САЩ. В проекта участват и много търговски банки, водени от Deutsche Bank в Лондон, Citi Bank в Лондон, Raiffeisen и други. Заяков посочи, че реалното му изплащане ще отнеме около 10 години. 

"От една страна проектът ще даде възможност на Булсатком да предостави много по-добра и качествена услуга, а от друга страна ще остане свободен капацитет, който може да се предложи на други потребители от региона", допълни Заяков.

Той подчерта, че основен фокус ще бъде регионалната експанзия към крайни клиенти и дистрибутори или партньори най-вече от Гърция, Румъния и Сърбия. 

Целия разговор може да видите във видеото: