Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Интересното на пазарите предстои със следващото заседание на ЕЦБ

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 17.04.2021

21:04 | 17 април 2021
Автор: Николета Рилска

Интересното на пазарите предстои. В рамките на следващото заседание трябва да стане малко по-ясно какво Европейската централна банка смята да прави с покачващите се лихви. Това заяви Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.  

“От ЕЦБ зависят много неща и централните банкери трябва много внимателно да преценят дали икономическото възстановяване ще изостане от това в САЩ и с колко ще изостане”.

Ваньов отбеляза, че рекордните нива на държавните дългове и очакванията възстановителният план да влезе в действие през следващата година са предизвикателства пред ЕЦБ, тъй като правителствата ще трябва сами да финансират дефицитите.

“ЕЦБ ще трябва да прецени много внимателно рисковете в еврозоната... Големият въпрос е склонни ли са участниците във финансовите системи да понесат загубите, които в един момент така или иначе ще дойдат до тях от повишаването на лихвите”.

“Трябва да се вземе предвид и повишаването на лошите кредити след изтичането на мораториумите”, изтъкна анализаторът.

“Инвеститорите трябва много внимателно да следят какво се случва във финансовия сектор”.

Ваньов посочи, че пазарите на акции остават спокойни през изминалата седмица, с изключение на листването на Coinbase. По неговите думи обаче то е предизвикало повече шум, отколкото да се е превърнало в реален двигател на борсите.

“По-скоро големите банки бяха във фокуса. Те обявиха доста добри резултати, основно свързани с активността на финансовите пазари от последните две тримесечия на миналата година”.

“Рефлацията е тема, която остава, има сериозен икономически оптимизъм”, коментира Ваньов по повод рекордните цени на борсово търгуваните стоки.

Според анализатора обаче златото няма как да е предпочитана инвестиция към момента, тъй като “неговият фундамент е защита от риска, но много малка защита от инфлацията”, която е все по-голяма тревога за пазарите.

По отношение на петрола Ваньов изрази мнение, че към момента до промяна в цената му може да доведе само поведението на Организацията на страните износителки на петрол и основно Саудитска Арабия.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.