Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Корупцията е част от политическата култура на Латинска Америка

Момчил Инджов, журналист от Club Z, в предаването Клуб Investor, 20.08.2016

21:00 | 20 август 2016
Автор: Investor.bg
Момчил Инджов, журналист от Club Z. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Момчил Инджов, журналист от Club Z. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Корупцията е част от политическата култура не само на Бразилия, но и на Латинска Америка като цяло. Това каза журналистът от Club Z Момчил Инджов в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира делото по импийчмънт на бразилския президент Дилма Русеф. „Срещу самата нея няма обвинения за корупция, но има обвинения в манипулиране на държавния бюджет.  Със сигурност обаче, това което се знае много добре, е, че тя си е държала „широко затворени“ очите за случаи на корупция", отбеляза журналистът. „През 2005 белгийска фирма купува тексаската рафинерия PRS за $30 млн. През 2006 нефтодобивната компания Petrobras купува 50% от тази рафинерия за $320 млн, а през 2012 компанията изкупува и останалите 50% за $860 млн. За седем години една рафинерия от $30 млн. изведнъж струва $1,18 млрд. и това се случва по времето, когато Русеф е в борда на директорите на бразилския петролен гигант“, даде пример той.

Инджов коментира още икономическото развитие на Бразилия и отделните ѝ части, както и ситуацията във Венецуела. По думите му има опасения, че положението в страната може да прерасне в кървава баня, тъй като на власт са безотговорни политици.

Вижте повече във видеото: