Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Капиталовите пазари са готови за корекция

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 27.02.2021

21:30 | 27 февруари 2021
Автор: Магдалена Иванова

Капиталовите пазари са готови да видят корекция, заяви Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

„При акциите виждаме повишена волатилност, което е нормално. Цените на акциите са на изключително високи нива, като изглежда, че пазарът се отърси от лудостта на малките инвеститори“.

По думите на финансовия анализатор на акциите тепърва им предстои да си намерят равновесни нива.

„През последните две седмици ставаме свидетели на перфектната буря за дълговите пазари“.

„Рефлацията е основната причина за нарастване на доходността по облигациите. Пазарите започнаха да виждат инфлация в дългосрочен план“, обяснява Николай Ваньов.

Той допълни още, че самите централни банкери не помогнаха по никакъв начин на дълговите пазари, тъй като заявиха, че са склонни да оставят инфлацията да отиде над целевите равнища, докато не видят стабилно икономическо възстановяване.

„В Европа се наблюдава също рефлационна търговия, сериозен ръст на доходите по основните държавни ценни книжа. Има известен оптимизъм, от който може да очакваме по-сериозно възстановяване на европейските икономики може би до края на тази година“.

„Изглежда така, сякаш пазарите са обхванати от безграничен оптимизъм и суровините може би са най-ясният показател за това. Почти нямаме производствена суровина, която в момента да не е на или около историческия си връх“, каза гостът.

„Очакванията са икономическото възстановяване да доведе след себе си сериозно поскъпване на основните суровини. Или пък двете неща да се случват едновременно“.

Николай Ваньов коментира и търговията с акции на Tesla, като обясни, че „нещата вече не само излизат от нормалното, но и все повече започват да приличат на нещо средно между игра на късмета и инвестиция от типа „пени сток“, независимо, че говорим за една от най-големите компании по пазарна капитализация в света“.

„Петролът все повече се намира на вълната на растежа заради оптимизма за възстановяване. Той ще остане основната търсена суровина независимо от това, че редица страни се насочиха към зелени политики“.

„На валутните пазари еврото добави 4 цента към стойността си спрямо долара, което е най-добрият старт на годината за единната валута от поне последните 10 години. Въпросът сега е кога от ЕЦБ ще решат, че стойността на валутата сега е твърде голяма и ще се намесят“, посочи Ваньов.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Клуб Investor гледайте тук.