Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Страната не е готова за инвеститори с повече пари

Георги Стоев, макроикономист, управител на „Тракия Тех“, Клуб Investor, 26.02.2021

20:32 | 27 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Страната ни не е готова за инвеститори с повече пари. Това стана ясно от разговора с Георги Стоев, макроикономист, управител на „Тракия Тех“, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

"Дългосрочният просперитет на страна като България ще идва от индустрии, които са свързани с мехатроника, с производство на автомобилни компоненти и технологични индустрии". 

"Трябва да се подобрят определени политики в България, за да се привлича повече капитал. Това зависи от доверието на инвеститорите да останат дълго в страната. Трябва доверие в средата", обясни Стоев. 

"Най-неотложните реформи, които трябва да се направят в България са на тежката регулация върху пазара на труда, тъй като процесът по освобождаване на работна ръка затруднява повторното наемане, и на второ място това е възприятието за възможностите да се внася труд от чужбина".

По думите на Стоев България трябва да стане гостоприемна страна за украинци, молдовци, македонци, грузинци и др. - хора, които искат да работят и живеят тук. 

„Успешните индустриални паркове в България се развиха със спонтанна частна инициатива през поледените 20 години, правителството хареса този успех и иска да го копира в по-слабо развити региони и със законодателството за индустриалните паркове да сложи рамката на едно бъдещо държавно финансиране“, каза гостът. 

„Две разнопосочни усещания за България има у чуждестранните инвеститори. От една страна, от миналата година страната ни почти се възприема като член на еврозоната и у нас идват все повече нови инвеститори. Втората тенденция са тези инвеститори, които са в страната ни отдаван и в тази част от инвеститорите песимизмът надделява“.

 „Чуждестранните инвеститори не инвестират в процесни производства, защото разходите са много големи и не е толкова ефективно да се аутсорасват или офшорват такива производства“, заяви Стоев.

„Трябва да се помисли за сектори, в които работните места носят по-голям добавена стойност и да се работи за повишаването на доверието на инвеститорите в средата“.

Целия разговор вижте във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването "Клуб Investor" гледайте тук