Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Джо Байдън ще засили натиска на Вашингтон върху Русия

Искрен Иванов, политолог, Клуб Investor, 23.01.2020

21:03 | 23 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

По време на управлението си американският президент Джо Байдън няма да направи компромис относно отношенията между САЩ и Русия. Тази хипотеза изрази политологът Искрен Иванов в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Смятам, че отношенията между двете страни ще навлязат в нова фаза и натискът на Вашингтон върху Русия ще се засили. Също така вярвам, че ще се укрепи сътрудничеството на САЩ с Източна Европа, а а във вътрешнополитически план очаквам опит за преодоляване на поляризацията на американското общество, чрез възраждане на дебата за правата на малцинствата“, коментира Иванов.

Политологът, който в момента се намира в САЩ, сподели, че настроенията в страната са позитивни.

„Хората искрено се радват от факта, че 46-ия президент на САЩ е Джо Байдън. Самият аз, пристигайки тук преди няколко дни, бях посрещнат с думите „добре дошли в Америка на Байдън“, така че това е достатъчно показателно, за да изрази колко позитивни са нагласите.“

По думите на госта символиката зад това, че Байдън подписа 17 указа веднага след инаугурацията е, че новият президент ще се стреми към радикална промяна на политическата рамка, която беше зададена от администрацията на Тръмп.

„Доктрината Байдън ще е всичко онова, което доктрината Тръмп не беше, като до този момент може да видим промени в три ключови сектора“, подчерта Иванов.

„Наблюдаваме промяна по отношение на екологичната политика и връщането на САЩ отново към Парижкото споразумение, както и задаването на една по-скритна рамка в борбата с Covid-19 заради указ, който регламентира носенето на маски във всички федерални учреждения. Що се отнася до третата промяна,  смятам, че Байдън ще възроди традицията от времето на Обама – да се печатат пари и да се инжектират в икономиката в подкрепа на онези, които пострадаха най-много от пандемията“, казва политологът.

Той коментира и разпореждането на Байдън за отмяна на разрешението за изграждане на нефтопровода „Кийстоун Екс Ел“.

„Това е стъпка в духа на президентите демократи – да отменят енергийни проекти, които нямат щадяща форма, що се отнася до икономиката и до енергийната независимост на САЩ. В една от своите предизборни речи, Байдън каза, че ще се стреми към гарантиране на енергийната независимост на САЩ, но чрез разработване на нови технологии по снабдяването на енергия и намаляването на вредните емисии“, допълни Иванов.

Повече за прогнозите на експерта относно управлението на Байдън и външната му политика - вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.