Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

БАСКОМ: IT индустрията ще нарасне с 10% през 2020 г. при спад на БВП от над 5%

Филип Мутафис, член на Управителния съвет на БАСКОМ, управляващ съдружник в Paysera България и Дайнамик Сълюшънс, Клуб Investor, 12.12.2020

21:03 | 12 декември 2020
Обновен: 21:13 | 12 декември 2020
Автор: Николета Рилска

Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) отчита 18-процентен ръст на IT индустрията у нас за 2019 г. Проучване между членовете на асоциацията относно това как ще приключи настоящата година показва, че ръстът ще се задържи, като ще е от порядъка на 10% на фона на над 5-процентен спад на брутния вътрешен продукт. Това заяви Филип Мутафис, член на Управителния съвет на БАСКОМ, управляващ съдружник в Paysera България и Дайнамик Сълюшънс, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Мутафис посочи, че делът на IT сектора от БВП на страната към момента е около 3%, като се увеличава.

“Важното е, че се отварят качествени работни места с висока добавена стойност, които създават работа и в други индустрии”.

По думите на госта има и кадри у нас, които се завръщат от чужбина с висока квалификация, което забавя тренда на изтичане на мозъци.

“Колкото повече се увеличава добруването в България, толкова повече се връщат българите”.

Мутафис отбеляза още, че според изследвания на БАСКОМ в следващите пет години у нас ще са необходими не по-малко от 23 хиляди нови допълнителни работни места в IT сектора.

“Това е голямо предизвикателство, не е ясно дали образователната мощност на университетите е достатъчна, за да покрие тази потребност”, коментира гостът.

Според него обаче осигуряването на тези служители не преминава задължително пред внос на работна ръка, по-скоро са необходими инвестиции в образователната система у нас.  

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.