Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Златото може да достигне до 2300 долара през 2021 г. заради ускоряване на инфлацията

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб investor, 5.12.2020

21:30 | 5 декември 2020
Обновен: 21:50 | 5 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Въпреки корекцията при златото в дългосрочен план то ще премине 2 хил. долара и може би ще достигне 2300 долара за тройунция през следващата година заради макро средата и очакванията за отключване на инфлационни процеси в икономиката. Това заяви Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването „Клуб investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По отношение на американските пари Райков каза, че очаква още по-голямо потъване на доларовия индекс.

Гостът коментира и последното заседание на Организацията на страните износителки на петрол.

„ОПЕК продължава със своята политика да вади петрол от пазара. Текущата сделка, която е одобрена да действа до края на март 2021 г., е основният крепящ елемент на петролните пазари. През последния месец петролът поскъпна доста благодарение на добрите новини около ваксината срещу Covid“.

По думите на Преслав Райков петролните пазари се намират в ситуация на изключително голямо свръхпредлагане, след като Либия се върна с голямо количество от около 9 хил. барела дневно.

„Петролът според мен ще се върне на нива под 45 долара за барел. Дори една евентуална ваксина няма да върне петрола на предишните нива“.

„Напредъкът около ваксините обаче доведе борсовите индекси до рекордни върхове през ноември. Очакванията ми са трендът да продължи и през декември заради ваксините и резултатът от изборите в САЩ“, обясни финансовият анализатор.

Според Райков пазарите очакват още стимули в САЩ. В същото време според него парите, които изливат централните банкери, замъгляват възприятието за риск на инвеститорите.

„Сред най-потенциалните сектори за инвестиции са компаниите от сектора на телемедицината. Акциите на четирите основни компании в този сектор в САЩ са поскъпнали с между 100 до 250% само за последните шест месеца“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Клуб Investor” гледайте тук.