Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Юлиан Войнов: Новите ограничения за бизнеса трябва да са съчетани с директни плащания

Юлиан Войнов, икономист, Клуб Investor, 28.11.2020

21:02 | 28 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

При въвеждането на нови мерки срещу разпространението на коронавируса и нови ограничения за бизнеса не може да се избяга от директните плащания. Това заяви икономистът Юлиан Войнов в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

“След като затваряш бизнес и разчиташ по административен начин да ограничиш пандемията, трябва да предложиш на този бизнес някакъв шанс за спасение”.

Войнов отбеляза, че засегнатите бизнеси по време на първата и втората вълна на пандемията са приблизително същите, като “може да се каже вече, че те са на ръба на оцеляването”.

Според икономиста мерките в Бюджет 2021 за справяне с коронакризата са непоследователни и по отношение на бизнеса - минималистични.

“Единствената програма, която остава да работи за 2021 г., това е мярката 60 на 40, за която са заделени средства от порядъка на 300 милиона”, посочи той.

Икономистът коментира и средствата, които се очаква България да получи по възстановителния фонд на Европейския съюз, като отбеляза, че все още не е ясно как ветото на Полша и Унгария ще бъде преодоляно.

“Еиднственото, с което може да се реагира в момента изключително бързо по отношение осигуряването на средства, това е нов дълг. Въпросът е, че до момента изтеглихме огромно количество дълг”.

“Ако новият дълг бъде изтеглен, България влиза в много сериозна ситуация на дългова спирала, което при всички случаи ще има негативни последици в бъдеще”, добави Войнов.

Вижте целия разговор във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.