Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Байдън ще засили натиска върху Русия за сметка на Китай

Д-р Искрен Иванов, политолог, специалист по международна сигурност и външна политика на САЩ, Клуб Investor, 28.11.2020

20:38 | 28 ноември 2020
Обновен: 20:48 | 28 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

След избирането и встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън САЩ ще засилят натиска върху Русия за сметка на натиска върху Китай. Това заяви д-р Искрен Иванов, политолог, специалист по международна сигурност и външна политика на САЩ, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

“Основната стратегическа цел на администрацията на Байдън в по-краткосрочен план ще бъде да притисне Русия, особено на Балканите, а в по-дългосрочен план - да сдържа Китай”.

Според Иванов евроатлантическите отношения ще се подобрят в рамките на президентството на Байдън, като преговорите за търговско споразумение между Вашингтон и Брюксел могат да бъдат подновени.  

“Отношенията между САЩ и Европа дълбоко пострадаха по време на президентството на Доналд Тръмп и е редно те да имат приоритет във външната политика на новия американски президент”.

По думите на госта САЩ, заедно с Европа, могат да действат в противовес на най-голямото търговско споразумение в света, което подписаха страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

“Китай ще се опита да детронира щатския долар като глобална резервна валута, а ако това се случи, американското глобално лидерство ще бъде сериозно засегнато”.

Иванов коментира и сценария за връщане на САЩ в Иранското ядрено споразумение. Той посочи, че това е възможно, но едва ли ще се случи в близките една-две години.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.