Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Неуспешният опит за преврат – кулминация в битката Ердоган-Гюлен

Зоя Димитрова, журналист и анализатор, в предаването Клуб Investor, 23.07.2016

20:34 | 23 юли 2016
Автор: Investor.bg
Зоя Димитрова, журналист и анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Зоя Димитрова, журналист и анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Неуспешният опит за преврат в Турция вероятно се случи като кулминация в битката между Ердоган и управляващите и мрежата на неговия заклет враг Фетхуллах Гюлен, която според властимащите е проникнала във всички държавни институции. Това каза журналистът и анализатор Зоя Димитрова в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

През 70-те, 80-те и 1999 в Турция са започвани процеси срещу Гюлен, в които той е обвиняван в опит да смени съществуващия ред с установяване на шариата и в организирането на мрежа от хора, които да бъдат поставени на подходящи места в изчакване на подходящия момент – нещо, в което бива обвиняван сега и от Ердоган, коментира още тя. 

Журналистът коментира още бъдещите отношения на Турция със САЩ и Европа. Според нея това не е първият подобен случай на влошаването на отношенията между Турция и САЩ. Те винаги са излизали от подобни ситуации, тъй като са двустранни и стратегически партньори в НАТО. „Не смятам, че някой в Америка има нужда от това да бъде създаден хаос в Турция и да не се знае какво ще се предприеме", коментира Димитрова.

Турският президент има две възможности за действие оттук насетне, каза тя. Съществуват опасенията, че наред с прочистването на привържениците на Гюлен от държавните институции могат да бъдат елиминирани много незамесени противници на Ердоган, отбеляза журналистът. 

Вижте повече във видеото: